Povodom obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, u Muzeju Kozare, upriličena je istorijska izložba „Naše sjećanje na veliki rat”. Autor izložbe, kustos, istoričar, Vedrana Adamović, rekla je da je ovo dio velike izložbe koju je Muzej reallzovao 2014. godine na stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

Najbitniji trenuci lokalne ¡storije, u Muzeju Kozare, predstavljeni su 2014. godine kroz istonjsku postavku pod nazivom “Prvi svjetski rat i sarajevski atentat porodice Stojanović”, priča kustos istoričar Vedrana Adamović.

Između ostalog i veleizdajnički proces u kojem su bili uključeni naši sugrađani Sreten i Mladen Stojanović. I ovo je prilika da napravimo jedan osvrt na veleizdajničke procese, ali u prvom planu smo imali želju da prikažemo sam završetak Prvog svjetskog rata i samim tim zatvorimo krug 1914.-1918. godine – objašnjava Adamovićeva.

Svi oni koji posjete Muzej Kozare ili Narodnu biblioteku „Ćirilo i Metodije”, u hodniku muzeja mogu da pogledaju istorljsku postavku Prijedora iz doba Prvog svjetskog rata, a u fokusu je novembar 1918. godine kada je potpisano primnje deset dana prije dolaska srpske vojske u Grad Prijedor.

– Prema dopisima, odnosno, člancima koje smo imali priliku da vidimo, u Prijedoru je organizovan vrlo srdačan doček srpske vojske. Ona je stigla u predvečerje 21.novembra 1918.godine i nakon toga je sa željezničke stanice krenula kroz Grad Prijedor, da bi se svečani banket organizovao u srpskoj školi u prisustvu naroda svih konfesija u Gradu Prijedoru – dodaje Adamovićeva.

Ove godine obilježava se i 120 godina od rođenja Sretena Stojanovića, a izložba je još jedno podsjećanje na dio njegove manje poznate prošlosti. Kako su odavno bili učlanjeni u mnoga nacionalna društva, pod istragu, zbog atentata na austrougarskog prestolonasljednika Ferdinanda, došli su i Stojanovići, ali su se zatvora dopali samo braća Mladen i Sreten. Njihovoj tuzlanskoj grupi je suđeno na tuzlanskom procesu, poznatijem kao proces Todoru Ilicu i drugima, iako je rasprava održana pred Okružnim sudom u Bihaću od 13. do 30. septembra 1915. Mladen je osuđen na 16, a Sreten na 10 godina robije.

I.P./Kozarski