Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najmoćniji političar u BiH, a Republika Srpska njen najstabilniji dio i zato će se brzo uspostaviti vlada Srpske i koalicija na državnom nivou koja garantuje konsenzus među srpskim političkim strankama, izjavio je politički analitičar Obrad Kesić.

“To Dodiku daje dodatnu snagu u Predsjedništvu i sigurno će biti najsigurniji partner za rješavanje svakog pitanja u BiH”, rekao je za beogradsku “Politiku” Kesić, koji je i šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

On je ocijenio da će “poseban začin” u, kako je ocijenio, bosanskom političkom loncu dati i nedavni sporazum o saradnji između Dodikovog SNSD-a i HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Kesić je pesimista u pogledu naglih pozitivnih pomaka u odnosima Srbije i BiH, ali, kako dodaje, takođe ne vidi da se nešto može suštinski pogoršati, osim simbolično zbog retorike političkih aktera.

Navodeći da će odnos među članovima Predsjedništva BiH u velikoj mjeri uticati na odnose između dvije zemlje, Kesić ocjenjuje da postoji šansa da se izgradi okvir za bolju saradnju ako bude pomirljivih izjava, kao u posljednjih desetak dana, “pogotovo imajući u vidu da se Dodikova politika vrlo jasno definiše na temelju bliskih, normalnih i prijateljskih odnosa sa Srbijom”.

“Ali, ako bude agresivne politike, koju je za vrijeme kampanje zastupao Komšić, koji najavljuje velike promjene koje bi išle na štetu ne samo Srba i Republike Srpske nego i hrvatskog naroda u BiH onda ne možemo da govorimo o nekakvim značajnim pomacima nabolje”, zaključio je Kesić.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Šaćir Filandra ocijenio je u izjavi za “Politiku” da je, kada je riječ o odnosu Sarajeva prema Beogradu, najveći izazov upravo na Dodiku i ocijenio da će taj odnos biti konstruktivan.

“Dodik je malo vještiji političar nego što se misli, jedna jaka politička ličnost koja može i pozitivno i negativno iznenaditi i treba dati šansu pozitivnim iskoracima”, rekao je Filandra.

On navodi da su Dodikova moć i demokratski legitimitet jači u odnosu na druge predstavnike “budući da je manje-više opoziciju u vlastitom entitetu, pa time i u narodu zbrisao, zapravo se ona samoukinula”.

“S druge strane, pojavljuje se u neku ruku i kao hrvatski predstavnik, jer sami hrvatski politički predstavnici, bar kada je u pitanju HDZ, traže od njega da ih na neki način zastupa. Tako da je to sve za njega izazov, u kom pravcu će se kretati odnos sada njegovg Sarajeva prema Beogradu”, rekao je Filandra.

SRNA/RTRS