Predsjednice Republike Francuske – izvinite. Izvinite što moj mali, balkanski, srpski mozak ne može da povjeruje da se zastava lažne države Kosovo našla među više od dvadeset zastava zemalja koje su bile pozvane na svečanost u Parizu povodom obilježavanja stogodišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu tek tako, slučajno, napisao je u svom tekstu Milan Dobromirović, urednik političke rubrike u Informeru.

Izvinite zbog toga što sumnjam u to da čelni ljudi u Notr Damu ne znaju šta je takozvano Kosovo i ne znaju istoriju. Oprostite mi i što vjerujem da Francuzi dobro znaju abecedu i koga zovu i gdje ga smještaju na zvaničnim svečanostima.

Izvinite, kriv sam i zbog toga što teško mogu da progutam izvinjenje francuskog ambasadora u Beogradu Frederika Mondolinija, ma koliko otvorenih pisama objavio i intervjua imao u srpskim medijima. Oprost tražim i jer sam ubeđen da je Hašim Taci dobro “podmazao” svoje mjesto iza ruskog lidera Vladimira Vladimirovića Putina. Svojim ili tudim parama. Svejedno je, jer je to “krvavi” novac. Pomilovanje mi je potrebno i zbog odvratne pomisli, kojoj ste vi Francuzi sami kumovali, da je svečanost koja se čekala jedan vijek politizovana do koske, do same srži.

Izvinite i što mislim da je trebalo, u najmanju ruku, da napišete pismo srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Ili makar da ga pozovete. Ne zbog Vučića, već zbog Srbije. Države koja je u Velikom ratu izgubila između 1.100.000 i 1.300.000 (i slovima: između milion i sto hiljada i milion i trista hiljada!) ljudi, što je tada bila četvrtina stanovništva! Kriv sam i što sam pomislio da bi, eto, Srbija mogla da dobije zasluženo mjesto na toj svečanosti u Parizu. Da makar u tom trenutku politika neće biti važna. Ili novac. Ili političke spletke. Da će taj jedan momenat obilježiti ono što je svijet odavno izgubio – čast, obraz, dostojanstvo.

Dolazite u Srbiju sljedećeg mjeseca. Izvinite zbog toga što ćete vi i vaša država biti dočekani kako dolikuje, svečano i dostojanstveno – baš onako kako smo se ponašali u Parizu – i što ćete biti smješteni na pravom mjestu. Oprostite i što sam ubijeđen da bi vaše mjesto u Srbiji trebalo da bude mnogo, mnogo drugačije.

Izvor: Milan Dobromirović