Novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas zvanično stupa na dužnost. Nakon polaganja zakletve u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Željka Cvijanović će u Palati Republike preuzeti dužnost od dosadašnjeg predsjednika Republike Milorada Dodika.

16.20 – Dodik: Moja politika se ne mijenja

Milorad Dodik je u obraćanju poslanicima i visokim zvanicama rekao da se nakon dva mandata predsjednika RS osjeća ponosno jer je ispunio sve ciljeve očuvanja Srpske.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

– Moja politika se ne mijenja, mijenja se samo radno mjesto. Broj osvojenih glasova me čini ponosnim, ali je to velika obaveza da radim predano za RS. To je opomena da nikad ne zaboravim ko me izabrao. Ako meni i vama naša zemlja Republika Srpska ne bude iznad svega, bićemo na krivom putu.  – rekao je Dodik.

Dodik je obećao da nijedna njegova odluka u Sarajevu neće biti moguća bez konsultacija sa institucijama Srpske.

Opširnije možete čitati OVDJE.

16.15 – Zakletva Milorada Dodika

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik položio je zakletvu pred narodnim poslanicima.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

15.55 – Cvijanović: Priznanje za sve urađeno

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović je izjavila da izbor doživljava kao priznanje za sve što je sa saradnicima radila u Vladi u vremenu koje nije bilo lako.

– Uskoro će ovdje biti izabrana nova Vlada RS i usvojen budžet. Ovim pokazujemo našu sposobnost da provedemo izbore. U narednom periodu imaćemo brojne probeme i izazove, zbog čega nam je potrebno jedinstvo instutucija RS. Iako su mnogi radili na destabilizaciji Srpske, građani su na izborima pokazali da im je Srpska iznad svega. Moja zvijezda vodilja je jaka i stabilna RS, koja ima svoj stav i ne plaši se da ga izrazi. Ako smo razjedinjeni i ako su naše institucije slabe onda ništa nećemo postići. Naša Republika je danas stabilna – rekla je Cvijanovićeva.

Opširnije možete da čitate OVDJE.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

15.49 – Sertifikati predsjedniku i potpredsjednicima RS

Predsjednik CIK BiH Branko Petrić uručio je sertifikate predsjednici RS Željki Cvijanović i potpredsjednicima Josipu Jerkoviću i Ramizu Salkiću. Potom su pred poslanicima položili zakletvu.

15.45 – Čubrilović: Narodna skupština jedan od stubova Srpske

Čubrilović je ponovo sjeo na svoje staro mjesto, a u obraćanju poslanicima naglasio je da je Narodna skupština jedan od stubova Srpske.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

– Kao predsjednik i dalje ću se zalagati za očuvanje RS u skladu sa Ustavom i međunarodnim aktima. Molim vas da poštujete Ustav i Poslovnik i da budete konstruktivni – rekao je Čubrilović.

15.41 – Čubrilović izabran za predsjednika Skupštine

Nedeljko Čubrilović je novi-stari predsjednik Narodne skupštine RS, jer je dobio 51 glas, 29 ih je bilo protiv, dok niko nije bio suzdržan.

Foto Slobodan Popadić/RAS Srbija

Prilikom glasanja, Duško Ivić je dobio podršku samo 8 poslanika, jedan je bio protiv, a 68 suzdržanih.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

15.35 – Drugi prijedlog

Poslanik DNS Spomenka Stevanović predložila je Čubrilovića za prvog parlamentarca Srpske, nakon čega je pročitala njegovu biografiju. Ona je naglasila da je parlament RS u prošlom mandatu bio najefikasniji u BiH.

15.32 – Prvi prijedlog

Poslanik DNS Darko Banjac je u diskusiji rekao da, u skladu sa koalicionim sporazumom sa SNSD i SP, Klub DNS uz saglasnost Marka Pavića za predsjednika parlamenta predlaže Duška Ivića iz Prijedora.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Duško Ivić

15.28 – Vukanović: Razvod braka u DNS

Nebojša Vukanović je rekao da “nakon 20 godina prisustvujemo svečanom razvodu braka u DNS”. Čubrilovića je optužio da je urušio parlament i da je on prijedlog Milorada Dodika, a ne grupe poslanika.

15.27 – PDP protiv Čubrilovića

Poslanik PDP Perica Bundalo rekao je da ovaj klub neće podržati Čubrilovića “imajući u vidu prošli mandat u kome je urušen dignitet NSRS”.

– PDP će biti opozicija u Narodnoj skupštini RS – rekao je Bundalo.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Perica Bundalo

Dodaje kako su 3 zahtjeva PDP – novi Izborni zakon BiH, istina i pravda za sve i nezavisna RTRS.

15.24 – Izbor predsjednika parlamenta

U toku je izbor predsjednika parlamenta. Kako je Srpskainfo i objavila, Klub poslanika DNS predložio je Duška Ivića, a grupa poslanika iz DNS Nedeljka Čubrilovića.

15.21 – Zakletva poslanika

Poslanici su svečano položili zakletvu, a svi koji žele zakletvu mogu da polože i u vjerskim objektima, nakon sjednice.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

15.17 – Prijedlog Nebojše Vukanovića

Prvo javljanje za diskusiju iskoristio je Nebojša Vukanović iz SDS. On je rekao da se nada da će gosti iz Srbije danas “saopštiti frapantne podatke o miješanju stranaca u izbore u BiH” o kojima je govorio Aleksandar Vučić. Lidera NDP Dragana Čavića nazvao je efendijom i izdajnikom zbog ulaska u koaliciju s Dodikom, te predložio da poslanici koju su “iznevjerili” glasače budu poslanici posmatrači, bez prava glasa u Skupštini.

Čestitao je ulazak u NSRS samo onim poslanicima “koji nisu kupili mandat” i tražio da Čaviću i njegovom klubu bude oduzeto pravo glasa.

– To nije u našoj nadležnosti – odgovorio mu je Dane Malešević.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Nebojša Vukanović

15.08 – Nastavak sjednice

Nastavljena je sjednica. Skupština će se izjasniti o potvrdi mandata poslanicima kojima je CIK BiH danas dodijelila sertifikate, nakon čega će na dnevnom redu biti tačka oko koje se očekuje najviše bure – izbor predsjednika NSRS.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Igor Žunić

15.03 – Ime mandatara u utorak

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović održaće sutra konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti ime mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske.

14.57 – Stigao izaslanik predsjednika Srbije

Došao je i Nikola Selaković, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

14.41 – Medijske kuće

Za praćenje sjednice akreditovano je oko 50 medijskih kuća iz RS, BiH i Srbije. Uglavnom se radi o redovnim godišnjim akreditacijama.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

14.36 – Šta nas čeka u nastavku sjednice

Kakav je protokol i šta nas očekuje u nastavku sjednice možete da pročitate OVDJE.

14.29 – Pauza

Narodna skupština je izabrala Komisiju za izbor i imenovanja, koju čini predsjednik i sedam članova. Predsjednik je Igor Žunić iz SNSD, a njegov zamjenik Davor Šešić iz SDS. Prijedlog je usvojen jednoglasno. Predsjedavajući prve sjednice Dane Malešević potom je dao pauzu od 30 minuta kako bi Komisija mogla da razmotri pristigle materijale.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

14.24 – Dnevni red

Svih 83 poslanika glasalo je za predloženi dnevni red.

14.15 – Himne

Poznatim zvukom udaranja čekića, te intoniranjem himni BiH i Republike Srpske počela je svečana, prva sjednica 10. saziva Narodne skupštine.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Između dvije himne u salu je ušla Ana Brnabić, premijer Srbije.

Dodik je tiho pjevao himnu RS, dok je Cvijanovićeva ćutala.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

14.07 – Očekuje se dolazak Ane Brnabić

Zvanice ulaze u skupštinsku salu. Očekuje se dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić, koja kasni.

14.02 – Dva prijedloga za predsjednika Skupštine

U kabinet predsjednika NSRS zvanično su stigla dva prijedloga za predsjednika parlamenta. U “igri” su Duško Ivić i Nedeljko Čubrilović, oba poslanici DNS.

Foto Srpskainfo

13.57 – Dodik ignorisao novinare

U Narodnu skupštinu RS stigao je i novi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodik je ignorisao novinare iz Kluba novinara Banjaluka, koji su i njemu željeli da uruče bedž na kojem piše “Stop nasilju nad novinarima”. Istovremeno, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i ministar finansija RS Zoran Tegeltija odbili su da uzmu bedž “Stop nasilju nad novinarima”, dok su saradnici Željke Cvijanović naknadno prišli novinarima i uzeli “poklon” za predsjednicu Srpske. Bedž je takođe uzeo ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, a naknadno je to uradio i Radojičić.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

13.52 – Stigla Željka Cvijanović

U parlament je stigla predsjednica Srpske Željka Cvijanović, koja će danas položiti zakletvu pred narodnim poslanicima.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

13.51 – Bedževi

Predstavnici Kluba novinara Banjaluka političarima dijele bedževe na kojima piše “Stop nasilju nad novinarima”. Neki od njih su pristali da bedž odmah okače na rever, a među njima je i Radovan Višković. Bedževe su, međutim, uglavnom skinuli kada su ušli u skupštinsku salu.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

14.43 – Zvanice

U Narodnu skupštinu pristižu poslanici i gosti odnosno zvanice iz političkog, privrednog i javnog života Srpske, kao i predstavnici međunarodnih misija i stranih ambasada u BiH.

13.41 – Transparent

Ispred Narodne skupštine RS došao je bivši radnik Termoelektrane Ugljevik, koji nosi transparent, nezadovoljan što je ostao bez posla.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

13.25 – Stop nasilju nad novinarima!

Uoči svečane inauguracije novoizabranih zvaničnika, Klub novinara Banjaluka je održao protestnu pres konferenciju ispred zgrade Narodne skupštine RS.

– Tražim od novog saziva NSRS da ispune predizborno obećanje i pokrenu postupak za izmjenu Krivičnog zakona RS, kako bi se napad na novinare sankcionisao kao napad na službeno lice – poručio je predsjednik Kluba Siniša Vukelić i zatražio hitno rasvjetljavanje pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića.

13.12 – Maja Gojković stigla u parlament

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković stigla je u parlament Srpske, gdje će prisustvovati svečanoj sjednici. U društvu Gojkovićeve stigao je i konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

13.01 – Poslanica s hidžabom

Narodna skupština RS imaće prvi put u svojoj istoriji narodnu poslanicu koja nosi hidžab. Riječ je o Begiji Smajić iz Srebrenice, koja je u Narodnu skupštinu RS ušla na listi “Zajedno za BiH”, u čijem su sastavu četiri poslanika. Više pročitajte OVDJE.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

12.55 – Još bez prijedloga za kandidata za predsjednika Skupštine

Do ovog trenutka u kabinet predsjednika NSRS nije stigao nijedan prijedlog za predsjednika parlamenta u novom sazivu. Prema nezvaničnim informacijama, osim Duška Ivića, biće još jedan kandidat. Izvori Srpskainfo kažu da će nekoliko poslanika DNS ipak predložiti Nedeljka Čubrilovića za predsjednika NSRS, bez obzira što je većina u Klubu poslanika DNS za tu funkciju predložio Duška Ivića.

12.24 – Uručeni sertifikati

Novoizabranim poslanicima u Narodnoj skupštini RS dodijeljeni su sertifikati CIK BiH. Sertifikati su uručeni za 83 poslanika novog saziva Narodne skupštine, a uručio ih je predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić.

Nakon toga generalni sekretar parlamenta iz prošlog saziva Marko Aćić održao je kratak seminar za buduće poslanike na kome im je objasnio način glasanja i postupanje sa tehnikom u NSRS.

Više pročitajte OVDJE.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

12.08 – Dnevni red svečane sjednice

Na konstitutivnoj sjednici biće izabrana Komisija za izbor i imenovanja i verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će položiti svečanu zakletvu, a biće razmatrana i odluka o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Na predloženom dnevnom redu je izbor predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine RS, kao i pokretanje inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda Srpske. S obzirom da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj Skupštini RS liste kandidata za izbor delegata u Dom naroda BiH i Vijeće naroda Srpske.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

12.05 – Sjednicom predsjedava najstariji poslanik

Kako je najavljeno iz Narodne skupštine Srpske, na dnevnom redu konstitutivne sjednice je 11 tačaka, a predsjedavaće radno predsjedništvo. Njega će činiti najstariji poslanik Dane Malešević iz DNS, kojem će pomagati tri najmlađa poslanika iz stranaka koje su dobile najviše poslanika u Narodnoj skupštini – Denis Šulić iz SNSD, Aleksandar Glavaš iz DNS i Davor Šešić iz SDS.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Dane Malešević

12.01 – Zasjedanje zakazano za 14 sati

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za 14 sati, a svečane zakletve položiće nova predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici, ali i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Prije prve sjednice 10. saziva Narodne skupštine RS, novoizabrani poslanici će preuzeti sertifikate Centralne izborne komisije BiH. Sjednici će prisustvovati brojni predstavnici političkog i javnog života RS, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

12.01 – Biografija nove predsjednice Srpske

Željka Cvijanović je rođena 1967. u Tesliću, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Visoko obrazovanje nastavlja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, zatim Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Magistrirala je u oblasti diplomatsko-konzularnog prava na temu “Međunarodno-pravni položaj Evropske unije”.

foto : Siniša Pašalić / RAS Srbija

Cvijanovićeva je bila prva žena na funkciji predsjednika Vlade Republike Srpske, na koju je izabrana 12. marta 2013. godine. Prethodno je obavljala funkciju ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

12.00 – Dobrodošli u Srpskainfo blog uživo

Dobrodošli u Srpskainfo blog uživo, u kome možete da pratite sve vijesti o inauguraciji i polaganju zakletve predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović. Zakletvu će pred Narodnom skupštinom RS danas položiti i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na čemu je insitirao prije inauguracije novoizabranih članova Predsjedništva BiH, koja će biti održana sutra u Sarajevu.

(S. Popadić, S. Karić)