Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas svim građanima Republike Srpske i BiH 23. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dana koji Republika Srpska obilježava kao republički praznik.

– Republika Srpska danas slavi mir, ali i dan kada je potpisan Sporazum koji garntuje ravnopravnost i opstanak Republike Srpske. Aneksom 4. Dejtonskog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda, do danas se štite prava svih naroda i građana ove zemlje i garancija su njenog opstanka i budućeg razvoja – rekao je Čubrilović, ističući da se na ovaj dan posebno treba sjetiti svih onih koji su dali svoj život da bi mi danas živjeli ravnopravni i utemeljeni u institutcijama Republike Srpske.

On je naglasio da je Dejtonski sporazum pored toga što je donio mir do danas čvrst temelj koji štiti srpski narod u BiH i Republiku Srpsku.

– Upravo zbog toga, Republika Srpska mnogo puta do sada potvrdila je svoju posvećenost sprovođenju, poštovanju i očuvanju dejtonskih rješenja. Za nas je Dejtonski sporazum trajna, pravna i politička kategorija – rekao je Čubrilović.

On je dodao da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske, te naglasio da Republika Srpska neće dozvoliti nikakvu nadogradnju “Dejtona”, niti bilo kakvu ustavnu reformu u BiH, jer čvrsto stoji iza toga da je Dejtonski sporazum dovoljan okvir za ravnopravnost i razvoj svih naroda i građana Republike Srpske i BiH.

SRNA/RTRS