Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu, jer je jasno da je taj aranžman omogućio da BiH funkcioniše u miru više od 20 godina i da na ovom prostoru postoji kakva-takva koegzistencija koja nije bezbjednosno rizična.

– Dejtonski sporazum jeste ključ opstanka BiH, u to duboko vjerujem, ali sam takođe svjesna da je zbog svih ovih devijacija koje su se dešavale u prethodnom periodu – intervencije međunarodne zajednice, masa nametnutih odluka visokog predstavnika, intervencijom Savjeta za provođenje mira /PIK/ – Sporazum poprilično izobličen – rekla je za Srnu Cvijanovićeva i dodala da nema nijednog pozitivnog efekta takvih poteza.

Prema njenim riječima, da je Dejtonski sporazum poštovan i u potpunosti sproveden, te da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice, BiH bi danas bila mnogo ozbiljnija zajednica u kojoj bi postojalo više razumijevanja i povjerenja.

– Nažalost, možemo reći da je međunacionalno povjerenje na minimalnom nivou – ocijenila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske precizirala je da u BiH nema dovoljno razumijevanja zbog toga što se jedna od strana u BiH uvijek oslanja na intervenciju međunarodne zajednice.

– Međunarodna zajednica ili njen dio koji je najprisutniji uvijek drži bošnjačku stranu i one koji propagiraju tu politiku – konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je vrijeme da se vrati pragmatizmu i vidi šta je to ostvarivo u BiH.

– Ako samo branite nešto što je nametnuto, a vidite da je naopako, da je manje efikasno, da nije proizvelo veće međusobno razumijevanje, čemu onda zadržavati te stvari – poručila je Cvijanovićeva.

Danas su se navršile 23 godine otkako je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

SRNA/RTRS