Poslije izbora za člana Predsjedništva, Milorad Dodik je rekao za RTS da će mu kancelarija biti u Republici Srpskoj, odnosno Istočnom Sarajevu i da ne vidi razloga da radi u Predsjedništvu BiH ukoliko ono nema puni suverenitet.

Prvi dogovor poslije pročitanog teksta svečane izjave i potpisivanja članova Predsjedništva BiH postignut je – prvi predsjedavajući biće Milorad Dodik, koji je izjavio da se, za razliku od ostala dva člana, protivi ideji da BiH bude članica NATO-a već se zalaže da očuva vojnu neutralnost.

Sada kada je i zvanično srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik kaže da će njegova kancelarija biti u Istočnom Sarajevu.

– Ovdje gdje sjedimo u ovoj zgradi, sjedištu Republike Srpske, u Istočnom Sarajevu, dakle Republici Srpskoj. Naravno, ovdje ću obavljati sve svoje osnovne poslove – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva misli da za visokog predstavnika više nema mjesta u BiH. I na pitanje da li može da računa na pomoć svojih kolega kada je riječ o tome, Dodik ističe da ne želi da bude pokriće za loša rješenja.

– Ne vidim razloga da radim u Predsjedništvu BiH ukoliko ono nema puni suverenitet. Nisam ikebana i ne želim da budem pokriće za loša rješenja koja su oni dali, prije svega Pedi Ešdaun i Volfgang Petrič.

Simbolički ili suštinski, srpski član Predsjedništva, kao predsjedavajući u narednih osam mjeseci, poslije zakletve, prijem je organizovao u Istočnom Sarajevu.