Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je Srni da se, što vrijeme više prolazi, pokazuje da je borba za izvorni Dejtonski sporazum i njegove ključne principe suštinska za srpski narod, njegovu ravnopravnost i opstanak u BiH.

“Republika Srpska će se uspješno razvijati, u to sam siguran, ali će se razvijati u okviru one BiH koja je determinisana izvornim Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Kalinić.

On je podsjetio da prije 23 godine, kada je donesen Dejtonski sporazum, rukovodstvo Republike Srpske nije bilo do kraja zadovoljno, naročito jer su Srbi prvim tekstom sporazuma bili uskraćeni za mnogo šta.

“Nadam se boljim danima za Republiku Srpsku, da će još više očvrsnuti, da će biti stabilna i da će upravo zahvaljujući iskrenoj, suštinskoj borbi za Srpsku kao ravnopravan entitet u okviru BiH i za srpski narod kao jedan od tri konstitutivna naroda dati rezultate i da ćemo u budućnosti ići samo naprijed i nikako drugačije”, rekao je Kalinić u Istočnom Sarajevu.

Danas su se navršile 23 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

SRNA/RTRS