Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas da je ključni problem u BiH uloga međunarodne zajednice koja je od uspostavljanja BiH pribjegavala velikom intervencionizmu.

– Intervencionizam je bio kreiran onako kako nije mogao da uhvati korijena na ovom prostoru. Čim imate određene intervencije i eksperimente, a to ne može da nađe uporište u onome što osjećaju, žele i misle narodi u BiH, ne može da uspije kao ideja – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska jaka i stabilna, te da se treba raditi na očuvanju institucija Srpske.

– Kada je riječ o situaciji u BiH, onda moramo priznati da je jednako kompleksna ili kompleksnija od one kakva je bila na početku našeg zajedničkog života nakon rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada je uspostavljena jedna drugačija BiH – dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, problemi u BiH su u drugom entitetu, odnosno u odnosima Bošnjaka i Hrvata.

– Očito da još ne razriješene formule u predstavljanju naroda i načina kako bivaju izabrani njihovi predstavnici ostaje otvoreno pitanje. To je opterećujuće za sve u BiH, mada sam zadovoljna što Republika Srpska nije dotaknuta na negativan način – kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da nepovjerenje u BiH nije postalo manje, nego i veće zbog određenih dešavanja posljednjih godina.

– Žalim što se međunarodna zajednica nije prije nekoliko godina povukla iz BiH i izašla iz menadžment sfere koja je aktivna. Ako vam dnevno strane diplomate žele uticati na rad institucija ili predstavnike u institucijama, onda tu nema sreće – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da, ipak, vjeruje da se u BiH može sjesti i dogovarati.

– Poprilično sam i svjesna da u BiH imate bar jednu stranu koja ne želi unutrašnji dijalog, nego se oslanja na intervencionizam međunarodne zajednice. Nažalost, nismo daleko odmakli, govorim o BiH, ali vjerujem da Republika Srpska stabilno korača u budućnost svjesna svojih potencijala i važnosti da očuvamo stabilnost – zaključila je Cvijanovićeva.

SRNA/RTRS