Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je funkcionere Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da podnesu ostavke i naveo da oni nemaju njegovo povjerenje jer su vodili politiku suprotnu politici Srpske.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković počinje sutra konsultacije sa političkim partijama kako bi ona bila što prije formirana.

Na odvojenim sastancima Višković će prvo razgovarati sa predstavnicima iz svoje partije – SNSD, nakon čega će primiti delegacije iz DNS, SP, Ujedinjene Srpske i NDP.

Prilikom zvaničnog imenovanja za mandatara, Višković je najavio da će nova vlada biti reorganizovana o čemu je juče na prvom radnom sastanku razgovarao sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

On je najavio da će Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica biti transformisano u sekretarijat, dok će Ministarstvo industrije, rudarstva i energetike transformisati u dva ministarstva i to privrede, odnosno rudarstva i energetike.

Novina je da će biti reorganizovano i Ministarstvo nauke i tehnologije, i to u ministarstvo nauke, visokog obrazovanja i modernih tehnologija ili informacionog društva.

– Sa mandatarom za sastav nove vlade razgovarala sam o raspodijeli ministarskih funkcija i nakon što obavi konsultacije sa političkim partijama i socijalnim partnerima moći ćemo da saopštimo kako to izgleda – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je cilj da nova vlada bude podržana širokom parlamentarnom većinom.

– To će značiti da ćemo morati da se pozicioniramo u okviru izvršne vlasti i otvoreni smo za te razgovore. Činjenica je da je SNSD najvažnija partija sa najvećim učešćem u vlasti i da je imala najbolji izborni rezultat. Sada smo u prilici da razgovaramo sa svima i na neki način im ponudimo da budu dio ovoga o čemu govorimo već mnogo mjeseci, a to je da je neophodno uspostaviti jedinstven front u Srpskoj i na nivou BiH da bi bio rađen dobar posao za Republiku – rekla je ona i dodala da je završen nacrt budžet RS za narednu godinu.

Foto: Srna

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i lider SNSD naveo je da će ubuduće praksa biti da se sedmično održavaju sastanci svih važnih funkcionera RS i predstavnika RS na nivou zajedničkih institucija BiH.

On je poručio da predstavnici Srpske u Sarajevu moraju provoditi politike insitucija Srpske.

– Želim da vratim snagu RS, da pojačamo odgovornost svakog predstavnika koji je u ime srpskog naroda i Republike dobio bilo koju funkciju i zaposlenje u Sarajevu. Tamo me interesuju ljudi koji imaju visok stepen patriotizma, odanosti srpskom narodu i RS – rekao je Dodik i naglasio da će se raditi na smanjenju međunarodnog intervencionizma koji je nanio mnogo štete svima u BiH, a posebno Republici Srpskoj.

Modernizovati Ustav RS

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je da je neophodno modernizovati Ustav Srpske.

– Prije mnogo godina imali smo amandmane na Ustav, koji su bili blokirani u Vijeću naroda RS. Tako imamo raskorak između onoga što jeste praktični život i što je propisano Ustavom. To ne smijemo dozvoliti – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Srpskainfo