Istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković iz Beograda smatraju da to što je Crnogorski pokret podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv njih dvojice i protojereja SPC Momčila Krivokapića iz Kotora, zbog navodnih krivičnih djela protiv ustavnoga uređenja i bezbjednosti Crne Gore i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, smatraju kao zakasnjeli korak državnog terora režima Mila Đukanovića i Duška Markovića koji sve više liči na NDH u povoju.

Kažu da je riječ o lovu na Srbe.

– Riječ je o lovu na ljude koji govore istinu. Naša obaveza, kao profesionalnih istoričara, jeste da govorimo istinu o prošlosti Crne Gore ali i o sadašnjosti Crne Gore. Crnogorski režim hoće da nam, pored uskraćivanja slobode kretanja, uskrati slobodu govora i mišljenja – ističu oni.

Navode da fantomska organizacija Crnogorski pokret tumači poruke i citate istorijskih ličnosti iz Crne Gore, vladara Crne Gore u 19. i 20. vijeku, kao rasnu i vjersku mržnju, te kao pozive na rušenje (vjerovatno nasilnim putem) ustavnog poretka.

– To su besmislice. S tim u vezi nastavićemo da se pozivamo na riječi vladara Crne Gore iz dinastije Petrović Njegoš i drugih istorijskih ličnosti posebno iz Crne Gore iz vremena kada je bila nacionalna država srpskog naroda. Crna Gora iz vremena dinastije Petrović Njegoš i Crna Gora režima Mila Đukanovića nemaju ništa zajedničko jedna s drugom. Riječ je o dvije državne tvorevine koje se, sticajem paradoksalnih okolnosti, isto zovu – istaknuto je u saopštenju Antića i Rakovića.

Ali, pošto se crnogorski režim, kako kažu obrukao s policijskim zabranama ulaska u Crnu Goru, ističu da njima i još dvojici srpskih intelektualaca – za koje ne smiju ni da izdaju rješenje – nemušto su se sjetili kako da im pridodaju sudski razlog.

– To su kukavički potezi koji su osuđeni na propast. Pozivamo progonitelje iz Crnogorskog pokreta da nam, zajedno s njihovim diktatorskim režimom, omoguće da dođemo u Podgoricu i bacimo u prašinu njihovu optužnicu i cijeli režimski sud koji zatvara maloljetnike i studentkinje iz Beograda, a toleriše najveće kriminalne organizacije na kontinentu – rekli su oni.

Kako kažu, dok njihova državica pokazuje strah od njih, sve navedeno predstavlja samo licemjerni igrokaz u koji ni oni sami ne vjeruju.

RTRS