Povodom Međunarodnog dana djeteta, bibliotekari Narodne biblioteke „Čirilo i Metodije“ posjetili su mališane u vrtiću „Snježana“ u naselju Pećani. Tim povodom mališanima su uručili bojanke i slatkiše.

U vrtiću “Snježana” na Pećanima, posebna atmosfera. Mališani su imali priliku da čuju razne bajke, ali i da otkriju svijet čitanja i uživanja uz knjigu zahvaljujući bibliotekarima koji su u posjetu donijeli razne knjige sa dječijeg odjela biblioteke.

Kako Međunarodni dan djeteta, tako i svaka druga prilika, idealan je način da se animiraju najmlađi i da se kroz bajku, i neku lijepu priči, u najranijoj dobi djeca uvode u svijet čitanja.

Direktorka Narodne biblioteke “Ćirilo i Melodije”, Mara Ećim rekla je da su bibliotekari u posljednjem periodu akcenat stavili na nabavku kvalitetnih knjiga na dječijem odjeljenju.

-Cilj nam je da djeci predškolskog uzrasta prenesemo ljubav prema knjigama. Mali znak pažnje su slatkiši i bojanke koje smo im donijeli. Poručili smo im da smo i mi zanimljivi za njihov uzrast i da bi trebalo da dođu sa svojim roditeljima, bakama, dekama i posjete nasu biblioteku, ali i nešto dobro nauče.

Naš pedagog Đurđica Jovičić djeci je pročitala tri priče i vidjeli smo da su jako zainteresovani i da pažljivo slušaju. Zaista se nadamo da će ovi mališani biti naši korisnici – dodala je Ećimova.

U vrtiću „Snježana” dnevno boravi oko 50 mališana, a poveznica sa prijedorskom bibliotekom od velikog je značaja za kvalitetan razvoj djece koja se u vrtićkom dobu uvode u svijet knjiga, kaže pedagog u vrtiću Milada Dedić.

-Čitanje je svakodnevna aktivnost u dječijim vrtićima, nekada pred spavanje kada redovno slušaju priču, a često i u toku raznih aktivnosti. U sve i jednoj grupi, počev i od najmanjeg uzrasta prisutno je čitanje djeci – dodaje Dedićeva.

Međunarodni dan djeteta obilježava se sa ciljem da se podsjeti i senzibiliše javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

I.P./Kozarski