U Višegradu je promovisana knjiga “Dosije Sarajevo” Milivoja Ivaniševića, koja sadrži 7.428 imena srpskih ratnih žrtava u Sarajevu, kao i spisak imena njihovih egzekutora, od kojih niko nije procesuiran. Ova knjiga će sačuvati sjećanje srpskog naroda na strašna stradanja Srba u Sarajevu i istinu o tome prenijeti budućim generacijama.

Pored imena stradalih, knjiga sadrži brojna potresna svjedočenja zatočenih Srba u Sarajevu i osporava haške optužnice.

– Kao što je teza o blokadi grada, neosnovane teze o neselektivnom granatiranju, o etničkom čišćenju… Tu ima mnogo zabluda propagandnog karaktera koje su nametnute za vrijeme rata – rekao je autor knjige Milivoje Ivanišević.

Tokom minulog rata, Srbi su u Sarajevu proživljavali golgotu, pa se s punim pravom može reći da je Sarajevo jedan od simbola stradanja Srba na ovim prostorima.

– Osim ubistava koja su se dešavala na više lokacija i raznim povodima, između ostalog, i jedan od razloga ubijanja Srba u Sarajevu bila je pljačka njihove imovine. Osim toga, poseban dio golgote u toku rata predstavljali su logori, jer početkom rata gospodari života i smrti u Sarajevu bili su prijeratni kriminalci i banditi koji su bili van zakona, imali su svoje zakone, tako da su sa srpskim stanovništvom mogli da rade sve što im padne na pamet – naglašava prof. dr Draga Mastilović.

Srba je u Sarajevu prije rata bilo skoro 200.000, dok ih je sada ostalo svega desetak hiljada. Srbi iz Istočnog Sarajeva čuvaju uspomenu na Sarajevo, kao grad u kojem su nekada živjeli, poručeno je na promociji knjige.

RTRS