Upozorenje poslanika iz Luksemburga u Evropskom parlamentu Franka Engela da se EU mora mnogo više angažovati u BiH zbog vehabijskih pozicija, predstavlja težak šamar politici u BiH koja je “gurala pod tepih” vehabijsku prijetnju, ocijenio je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
“To je težak šamar politici koju su kreirali /lider SDA Bakir/ Izetbegović i sarajevska čaršija”, rekao je Galijašević Srni.

Napominjući da je Spoljno-politički odbor Evropskog parlamenta raspravljao o vehabijskoj prijetnji iz BiH, Galijašević je ocijenio da se i iz Brisela vidi da je BiH zalutala i da se vlast pod upravljanjem Izetbegovića samo kolebala između puta prema Saudijskoj Arabiji ili Turskoj.

“Na te činjenice ukazao je i Engel”, rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, u protekle četiri godine bezbjednosne agencije i SDA, na čelu sa Izetbegovićem, koordinirale su svoje akcije na prikrivanju terorističke prijetnje, kao i na sklanjanju iz medija i iz rada bezbjednosnih agencija vehabijske prijetnje, koja je sada očigledna i za Evropu.

On je rekao da se radilo i na uklanjanju priča o paralelnim džematima, na sklanjanju informacija o izvorima terorističke prijetnje i, praktično, obmanjivanju Interpola i Savjeta bezbjednosti UN o izvorima terorističke prijetnje i o licama i organizacijama.

“Dozvolili smo da /ministar bezbjednosti BiH/ Dragan Mektić i /direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije/ Osman Mehmedagić Osmica kreiraju registar iz koga su izbacili hiljade ljudi koji predstavljaju stvarnu terorističku i vehabijsku prijetnju, a da se u taj registar lica opasnih po nacionalnu bezbjednost uguraju književnici, pjesnici, bajkeri iz Srbije i Rusije”, naveo je ovaj stručnjak za bezbjednost.

On smatra da je dobra vijest da je vlast promijenjena i da je očigledno da se EU raduje novoj političkoj konstelaciji i dolasku energičnog Milorada Dodika na čelo Predsjedništva BiH.

“U narednom periodu onaj ko želi da spasi BiH mora je otrgnuti iz vehabijskih i neoosmanskih kandži, i iz kandži /turskog predsjednika Redžepa Tajipa/ Erdogana i vehabijske Saudijske Arabije”, naglasio je Galijašević.

On je upozorio da će to biti težak posao i da podrazumijeva mnoge bezbjednosne rizike, jer su u BiH posijane mnoge paraobavještajne, nasilne strukture koje i kroz nevladin sektor i razna vehabijska naselja, paralelne džemate i Islamsku zajednicu izazivaju nestabilnost u širem smislu.

“Sigurno je da će u narednom periodu morati da se vodi istraga ko je u ovu zemlju `nagurao` lažne migrante, poražene vojnike, pripadnike Al kaide, `Islamske države`, ko je dozvolio da se prave naselja zatvorenog tipa u koje može da bude smješteno gotovo 40.000 ljudi, koje je dozvolio da se formira vehabijski pokret koji danas broji gotovo 100.000 ljudi, koje je dozvolio da se iz registra izbace oni koji stvarno predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, a takvih je u BiH najmanje 6.200”, rekao je Galijašević.

Poslanik iz Luksemburga u Evropskom parlamentu Frank Engel upozorio je da se u BiH mora mnogo više i dublje angažovati zbog vehabijskih pozicija.

“Moram vas podsjetiti i opomenuti, nekoliko desetina kilometara od granice EU, mi u toj zemlji imamo vehabijske pozicije. Nemojte zaboraviti da je BiH zemlja u kojoj imamo izraženo prisustvo i uticaj Saudijske Arabije i Turske”, rekao je Engel tokom rasprave u Spoljno-političkom odboru Evropskog parlamenta.

SRNA/RTRS