Carinske stope na robe iz Srbije i BiH ostaju na snazi sve dok Srbija ne prestane da ugnjetava /samoproglašeno/ Kosovo i odbija da prihvati sporazum o normalizaciji odnosa koji podrazumijeva obostrano priznavanje između /samoproglašenog/ Kosova i Srbije, rekao je premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj na sjednici parlamenta.

-Sve dok Srbija ne prizna nezavisnost, stopa na uvoz roba iz Srbije će ostati na snazi – kaže Haradinaj, navodeći da je odluka o uvođenju carinske stope iznuđena, jer je bez nje nemoguće postići međunarodni pravno obavezujući sporazum o međusobnom priznavanju.

Šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu između Prištine i Beograda Avni Arifi rekao je da je poslao pismo visokom predstavniku EU Federiki Mogerini, u kome je upozorio na “brojna kršenja Briselskog sporazuma od Beograda”, zbog čega je odluka Prištine o uvođenju carinske stope “opravdana”.

Predstavnici albanskih institucija tvrde da je odluka o uvođenju carinske stope “mjera reciprociteta pošto Srbija i BiH kontinuirano krše CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini”.

U Privrednoj komori samoproglašenog Kosova tvrde da firme iz Srbije i BiH učestvuju u izvođenju radova u okviru više od 100 javnih tendera, dok firme sa Kosmeta skoro da nemaju niti jedan ugovor u Srbiji ili BiH.

-Razlog odbijanja ponuda koje kosovske firme predaju na javnim tenderima u Srbiji i BiH su nepriznavanje dokumentacije o registraciji firmi na Kosovu – kažu u Privrednoj Komori.

Prema informacijama iz Kosovske policijske službe /KPS/, pripadnici specijalne jedinice ROSU i graničnih jedinica su dobili nalog da spriječe ulazak roba iz Srbije i BiH alternativnim putnim pravcima preko sjevera Kosmeta.

-Jedinice KPS-a su premještene u bazu Kosovskih bezbjednosnih snaga u južnoj Kosovskoj Mitrovici odakle će u skladu sa naredbom ministra unutrašnjih poslova raditi na sprečavanju uvoza roba preko prelaza Jarinje i Brnjak – kažu u policiji.

Iz policije dodaju da je u toku priprema akcije u kojoj će biti izvršen pregled rada trgovinskih i drugih radnji na sjeveru Kosova, s ciljem da se iz prodaje povuku svi proizvodi koji nemaju oznaku “Republika Kosovo”.

Ta akcija uveliko traje na području južno od Ibra, pošto su jutros inspekcijske službe, svaka u okviru svojih nadležnosti, izdale naredbu o povlačenju proizvoda bez oznake “Republika Kosovo” iz prodaje “u roku odmah”.

SRNA/RTRS