Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj uputio je danas pismo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini povodom povećanja poreza za 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, u kojem kaže da je “Priština posvećena principu slobodne trgovine i da zahtijeva uzajamno poštovanje, istinsku saradnju i recipročnost”.

U odgovoru na njen jučerašnji zahtjev da Priština odmah odustane od povećanja poreza za 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, Haradinaj u pismu kaže:

“Republika Kosovo već dugi niz godina je pokazala veliko strpljenje u suočavanju sa sve većim neprijateljstvom i provokacijama. Naknade nametnute 18. novembra su neizbježni rezultat takvih radnji”, stoji u pismu koje je Mogerinijevoj uputio posredstvom šefice Kancelarije EU u Prištini, Natalije Apostolove.

Kako su prenijeli prištinski mediji, Haradinaj je u pismu pozvao međunarodnu zajednicu da podrži poštovanje međunarodnih sporazuma.

Odluka o povećanju poreske stope za 100 posto je, kaže Haradinaj, odgovor na “tekuću destruktivnu akciju Srbije i Bosne i Hercegovine, koje pokušavaju da podriju suverenitet Kosova”.

Inače, pismo iste sadržine, Haradinaj je poslao i svim, kako navodi, akreditovanim ambasadorima u Prištini.

Optužio je Srbiju da krši, kako je naveo, obavezne pravne i političke norme, uključujući Briselski sporazum o normalizaciji odnosa.

“Ove akcije su ugrozile ključne bezbjednosne interese Republike Kosovo”, tvrdi Haradinaj i kao primjer posljednjih takvih akcija Beograda navodi pritisak na zemlje da povuku priznanje kosovske nezavisnosti, zatim navodi “uspješni pokušaj Srbije da sabotira kandidaturu za članstvo Kosova u Interpolu u čemu je podrža BiH”, kao i, kako tvrdi, “fizički napadi, koje srpska strana ignoriše, na prevozna sredstva Kosova i građana Kosova, koji koriste teritoriju države Srbije za tranzit u druge dijelove Evrope”.

Haradinaj tvrdi da su razlozi za uvođenje ove protivpravne mjere i “hapšenje, prijetnje i druga krivična djela koja se preduzimaju protiv pripadnika Kosovkih snaga bezbjednosti iz reda srpskog naroda”.

Navodi i da Beograd krši sporazum o učešću Prištine u regionalnim organizacijama i inicijativama “nepriznavanjem zvaničnih predstavnika Kosova (uključujući i članove parlamenta, ministre i visoke predstavnike Vlade Kosova) pravo na učešće na događajima organizovanim u Srbiji i Bosni i Hercegovini”.

Tvrdi i da je Srbija odgovorna za to što su “kosovske sportske federacije i umjetnici lišeni prava na učešće na međunarodnim takmičenjima”.

Smatra da su Srbija i BiH više puta prekršile CEFTA sporazum i nisu reagovale na žalbe koje je pokrenula Priština, kao i da je Beograd namjerno odbacio “sporazum o integrisanom upravljanju granicama, odbijajući da koristi granične kapacitete finansirane iz EU, uzrokujući 12 miliona evra u donatorskom finansiranju za Kosovo”.

“Srbija odbija da poštuje sporazume o carinskim procedurama, uključujući i one koje se odnose na carinske pečate. Kao rezultat toga, proizvodi iz Srbije ulaze na Kosovo bez plaćanja carine i PDV-a, što lišava Kosovo prihoda i omogućava borbu protiv konkurencije drugih proizvoda sa srpskim”.

Tvrdi i da “roba iz Srbije i Bosne i Hercegovine – posebno hrana i građevinski materijal – dobija dodatnu državnu pomoć nezakonito i nalazi se ilegalno na Kosovu, što dodatno remeti domaće tržište”, prenosi Tanjug.

Haradinaj, između ostalog, tvrdi da kosovski proizvodi nemaju pristup srpskom i bh. tržištu ili se, kako navodi, suočavaju sa različitim netarifnim barijerama, koje u pismu taksativno navodi.

sputniknews.com