Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je u našoj emisiji Pečat da su sa nivoa BiH u protekle četiri godine pravljene mnoge opstrukcije za Srpsku i da je naviše problema bilo sa srpskim predstavnicima u vlasti u Sarajevu.

– Bilo je teško raditi u uslovima kada je jedna vlast u Republici Srpskoj, a druga na nivou BiH. To se pokazalo kao vrlo teško vrijeme, naročito za Republiku Srpsku i njene građane. Sa tog nivoa pravljene su mnoge opstrukcije u kontinuitetu za Srpsku, poput pokušaja zaustavljanja sredstava sa nivoa zajedničkih institucija. To su greške koje se u budućnosti ne smiju desiti i Republika Srpska ne smije sebi dozvoliti da se opet podijeli vlast i da jedna politička opcija bude u Srpskoj, a druga u Sarajevu – smatra Lukač.

On je naglasio da je u tim opstrukcijama izgubljeno mnogo vremena i stekao se utisak da se narod podijelio, ali da su građani na izborima pokazali ko je radio u interesu Republike Srpske i ko za nju najviše može da uradi.

Govoreći o protekle četiri godine na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, Lukač je istakao da je uvijek nastojao da pruži svoj maksimum i da je u tom periodu realizovano mnogo uspješnih projekata.

– Bilo je mnogo kapitalnih projekata i u suštini sam zadovoljan jer smo uradili mnogo toga. Danas smo promovisali nove kadete, a počeli smo da školujemo na Policijskoj akademiji i 20. klasu koja broji 326 akademaca. To je najveći broj i najveća klasa ikad školovana na Akademiji. Za vrijeme mandata Vlade Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović i mene kao ministra unutrašnjih poslova, odškolovano je najviše policajaca otkad postoji Akademija, a kao takva postoji od 1999. godine – naveo je Lukač.

On je naglasio da je mnogo uloženo u policiju u segmentu obrazovanja novih kadrova i to zahvaljujući Vladi Srpske. Podsjetio je da su, zahvaljujući projektu koji je Vlada prepoznala, penzionisani policajci sa 40 godina staža.

– Na taj način penzionišemo one koji su to zaslužili. Uglavnom se radi o ratnom kadru, ljudima koji su bolesni i ranjavani u ratu i koji teško mogu nositi policijski posao na svojim leđima – podsjetio je ministar unutrašnjih poslova Srpske i dodao da je MUP sa mladim ljudima dobio jedan novi polet i novu snagu.

Govoreći o eventualnom angažmanu u novoj Vladi, Lukač je rekao da sa mandatarom za sastav nove Vlade Radovanom Viškovićem nije razgovarao o tome.

– Onog trenutka kada neko bude smatrao da sa mnom treba da razgovara na tu temu, vjerovatno će da me pozove. Јa nemam potrebu da prejudiciram stvari i da se nudim i nisam to nikad radio. Odluka je na njima, ne na meni – istakao je on.

Kada je riječ o formiranju rezervnog sastava Policije Srpske, Lukač je rekao da je to ideja o kojoj se priča posljednjih nekoliko godina, ali da je prvo bilo potrebno adekvatno opremiti policiju kako bi uspješno odgovorila svim izazovima.

On je istakao da je cilj opremanja i dodatnog naoružavanja policije bila zaštita građana u skladu sa zakonskim propisima. Naveo je da je terorizam u BiH ozbiljan problem i da policija u Srpskoj mora da bude spremna da adekvatno odgovori na eventualne terorističke aktivnosti.

– Strancima koji su pitali zašto se naoružavamo rekao sam da samo hoćemo da opremimo policiju i da neću da razmišljam da li će se neki teroristički akt desiti opet u Zvorniku ili negdje drugo. Htio sam da uzmem 100 pušaka i podijelim policajcima u tom gradu. Imamo zakonsku mogućnost da svaki policajac ima kratko i dugo naoružanje, to je moj cilj i to smo uradili, ali ne još do kraja – naglasio je Lukač.

Јedan od problema sa kojima se policija suočava je migrantska kriza. Lukač kaže da bi rezervni sastav Policije štitio granicu od ilegalnih ulazaka.

– Destine hiljada migranata je u BiH, a među njima su i oni sa terorističkom prošlošću. Skoro 80 odsto ih prolazi bez dokumenata, a mogu da daju i pogrešne podatke. Ne treba biti naivan pa misliti da među njima nema terorista. Stav Republike Srpske je bio da njenoj teritoriji ne mogu biti stacionirani migranti i to je bila ispravna odluka. Stotinu naših ljudi iz aktivnog sastava već štiti granicu, zajedno sa Graničnom policijom BiH. Moramo pronaći nove snage koje će se boriti sa problemom migranata – rekao je Lukač  i dodao da bi rezervni sastav činili kadrovi koji bi prošli selekciju kao u slučaju upisa i Policijsku akademije.

– Prošli bi određene obuke i postali bi naši policajci kada bi završili Akadmiju. Takve snage ćemo koristiti u zašititi Republike Srpske u kom god segmentu to bilo – poručio je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Govoreći o najavama o formiranju savjeta za nacionalnu bezbjednost, Lukač je rekao da bi umjesto savjeta koji bi djelovao savjetodavno, trebalo da bude formirana služba koja bi mogla da djeluje operativno.

– Republici Srpskoj je to potrebno, jer nema dobre saradnje sa nivoa BiH, sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom koja bi trebalo da šitit i Srpsku, a to ne čini – rekao je Lukač.

RTRS