Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da je odlukom o ponovnom otvaranju istrage u slučaju “Dobrovoljačka ulica” potvrđeno da je u ranijem slučaju obustavljanja istrage “sudila politika”.

“U pravosuđu sudi pravo, a ovdje je sudila politika”, istakao je Pavić.

On je istakao da ranija odluka o obustavljanju istrage u slučaju “Dobrovoljačka ulica” predstavlja krah pravosuđa BiH.

Prema njegovim riječima, ono što se dešavalo kada su u pitanju ratni zločin, Haški tribunal, Sud i Tužilaštvo BiH je apsurdno i ne priliči pravosuđu.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je donijelo naredbu o ponovnom otvaranje istrage protiv pet lica u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

Ustavni sud BiH je na sjednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović i Gordane Gvozdenović, majke Zdravka Tomovića i sestre Obrada Gvozdenovića koji su kao pripadnici ЈNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

SRNA/RTRS