Danas su, u Mašinskoj školi, 24 nezaposlena lica potpisala ugovore o besplatnoj obuci za CNC operatere za obradu metala. Ovo je dio projekta „Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta”, koji u Prijedoru implementira Agencija za ekonomski razvoj grada PREDA-PD. Za obuku su se mogli prijaviti svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS.

– Obuka će ukupno trajati 240 časova. Od toga, 90 časova teoretske nastave u Mašinskoj školi, dok će 150 časova biti posvećeno praktičnoj nastavi u preduzećima “Edna Metalvorking” iz Prijedora i “Kolektor” iz Laktaša – pojasnio je projekt-menadžer u Agenciji “PREDA” Branislav Vujasin.

Ovo je samo jedna u nizu obuka u okviru navedenog projekta. U prijedorskoj Mašinskoj školi već traju obuke za varenje MIG/MAG postupkom, kao i obuka CNC operatera za obradu drveta. Dijana Šobot, direktor, napomenula je da, zajedno sa “Predom” i Gradskom upravom, ulažu velike napore kako bi osposobili što veći broj nezaposlenih lica i učinili ih konkurentnim na tržištu rada.

– Sve su ovo nove tehnologije i škola se trudi da opremi svoje kabinete kako bismo imali kvalitetnu nastavu za redovne učenike i za one koji prolaze prekvalifikaciju – kaže Šobotova.

Projekat “Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta” realizuje se u okviru krovnog projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”. On je finansiran od strane EU, a provodi ga Međunarodna organizacija rada.

Z.J./Kozarski