Specijalne snage kosovske policije na sjeveru Kosovske Mitrovice uhapsile četvoricu Srba, čuli se i pucnjevi i sirena. U podne najavljeni mirni jednočasovni protesti Srba na Kosmetu.

10:10 Vićenco Graso, portparol Kfor-a, rekao je za Prvu Tv da je Kfor obaviješten da su četiri osobe uhapšene na Kosovu i Metohiji, ali da nema tačnu informaciju gdje se nalaze.

“Kosovska policija je uhapsila nekoliko osoba u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Obaviješteni smo da su četiri osobe uhapšene i nisam siguran gdje se tačno nalaze sada, ali sam siguran da su u policiji i da će biti privedeni pravdi”, rekao je Graso za Prvu televiziju.

10:00  Sastanak državnog vrha Srbije povodom trenutne situacije u Kosovskoj Mitrovici završen je u Predsjedništvu Srbije, a u toku je zajednički sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Ane Brnabić sa ambasadorom Kine u Beogradu Li Mančangom. Za 11.00 časova zakazan je sastanak Vučića i Brnabićeve sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom.
Predsjednik Srbije od jutros je imao vanredne sastanke sa šefovima vojske i policije i drugih bezbjednosnih službi.

9:40 Na sjednici rukovodstva opštine Zubin Potok sa direktorima javnih preduzeća i ustanova, koja je održana jutros, odlučeno je da se danas u 12.00 časova na 60 minuta blokira administrativni prelaz Brnjak i magistralni put Ribariće-Zubin Potok-Kosovska Mitrovica.

“Blokada puta trajaće od 12.00 do 13.00 časova”, rekao je Srni predsjednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović.

On kaže da će Srbi u znak protesta na uvođenje carina na robu iz Srbije i BiH u istom periodu zatvoriti sve radnje u Zubinom Potoku, a radiće samo škole i vrtići.

Vulović je pozvao građane da ostanu mirni jer, kako kaže, sukob ne odgovara ni Srbima, ni Albancima.

9:25  Prema nezvaničnim informacijama TV Prve, policajac koji je jutros uhapšen u akciji ROSU, bio je prvi na uviđaju kada je ubijen Oliver Ivanović.

Kako prenosi portal Kossev, Dragiša Marković je sa još jednim policajcem Ž.J. priveden 10. februara, kako su tada preneli prištinski mediji – pod sumnjom da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Oni su se nalazili na mestu ubistva neposredno nakon egzekucije. Na posao su vraćeni 18. jula, piše Kossev.

9:15: Završena je vanredna sjednica Vlade Srbije zbog upada albanskih jedinica ROSU na sjever Kosova i Metohije, a premijer Ana Brnabić pridružila se sastanku u zgradi Predsjedništva kojim predsjedava predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić.

8:50: Situacija u Kosovskoj Mitrovici mirna, a građani koji su se okupili na centralnom trgu su se razišli.

8:35:  Uhapšeni Srbi su prebačeni u policijsku stanicu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

8:30:  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić od jutros ima vanredne sastanke sa šefovima Vojske i policije i drugih bezbjednosnih službi. U Predsjedništvo su stigli ministar Vojske Srbije i načelnik Generalštaba, Aleksandar Vulin i Milan Mojsilović, zatim ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, kao i šef BIA Bratislav Gašić.

8:15: U toku je vanredna sjednica Vlade Srbije zbog novonastale  situacije u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

8:05 Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić potvrdio da su uhapšene četiri osobe.  Simić je naveo da su u akciji ROSU privedeni Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković i Marko Rošic i Saša Ćurčić.

Simić je zatražio da četvorica Srba bez odlaganja budu puštena i vraćena porodicama jer je, kako kaže, uvjeren da nema razloga za hapšenje.

Thumbnail

8:00 Portparol kosovske policije Daut Hodžaj izjavio da su jedinice kosovske policije uhapsile u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici četiri osobe. To je učinjeno, kako je rekao, u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, jednog od lidera kosovskih Srba. Hodžaj je za RTS rekao da su po nalogu nadležnog suda jedinice kosovke policije izvršile raciju na četiri lokacije.

Thumbnail

7:30  Gradonačelnik Kosovske Mitrovice je pozvao KFOR da dođe u sjeverni dio Kosovske Mitrovice i da objasni narodu to što su juče rekli da sve drže pod kontrolom i da nema pomjeranja snaga pripadnika ROSU.

Na Trgu kod spomenika caru Lazaru okuplja se veliki broj građana koji su, kako kaže Rakić, uznemireni zbog jutrošnjih dešavanja. Rakić je pozvao građane na uzdržanost.

“Sramna je medijska kampanja pojedinih medija u Srbiji koji su juče napali predsJednika Vučića jer je rekao da se snage Rosu spremaju da upadnu u sJeverni dIo Kosovske Mitrovice”, istakao je Rakić.

Thumbnail

7:20 Gradonačelnik Kosovske Mitrovice izjavio da su jutros u tom gradu uhapšeni kosovski policajac Dragiša Marković i Saša Ćurčić. On je potvrdio da su pripadnici Rosu upali rano jutros u sjeverni deo Kosovske Mitrovice i uhapsili dvije osobe. Rakić kaže da su pripadnici Rosu upali u stanove Dragiše Markovića, policajca, i dvojice građana sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Saše Ćuričića i Miloša Rošića. Prema njegovim riječima izgovor im je bio da hapse zbog pronalaska osumnjičenih za ubistvo jednog od lidera Srba Olivera Ivanovića. Međutim, Rakić sumnja u tu verziju jer smatra da je riječ o skretanju teme od jučerašnjih događaja.

“Da se nisu povukli na ulicama bi se vodio rat”, dodao je on za TV Prvu.

Thumbnail

7:10 Nekoliko pucnjeva i sirena čulo se jutros oko četiri sata u sjevernom  dijelu Kosovske Mitrovice.

Prema riječima Petra Petkovića iz kancelarije za KiM uhapšen je Dragiša Marković pripadnik KPS-a koji je radio na slučaju ubistva Olivera Ivanović.

Izvor: Kurir