Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH nema njegovu, niti podršku Republike Srpske, čije je funkcionere pratila i kojoj je činila zlo, kreirajući i prema inostranstvu uputivši lažne informacije o paravojnim i parapolicijskim snagama u Republici.

“Kao član Predsjedništva BiH nemam namjeru da pređem preko toga i to će biti u fokusu svakog dana mog djelovanja”, poručio je Dodik.

On je naveo da platformu za djelovanje OBA utvrđuje Predsjedništvo, a u posljednje tri godine tog dokumenta nema i ne zna se na osnovu čega je ta služba djelovala.

“U ovom trenutku mislim da i mene kao člana Predsjedništva ta obavještajna agencija u BiH tretira kao svoj najveći problem”, rekao je Dodik novinarima na konferenciji u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je poručio da neće dozvoliti da otuđena birokratska struktura bude jača od legitimno izabranih predstavnika bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, jer to onda vodi u nakaradni sistem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da će pozvati druga dva člana ove institucije da rade na tome da se uvede red.

Dodik je naveo da u službama BiH ima više od 23.000 zaposlenih, dok ih je početkom dvijehiljaditih bilo 3.500.

“To su samo oni koji su zaposleni i primaju plate iz budžeta BiH. To se mora veoma brzo pokušati dovesti u okvire Reformske agende. Vjerujem da će moje kolege prihvatiti neka rješenja koja ću im ponuditi”, kaže Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH najavio je da namjerava da od ponedjeljka, 26. novembra, obavi konsultacije sa ostala dva člana da bi utvrdili dnevni red prve sjednice, koja bi mogla da bude održana u narednih sedam do deset dana.

Dodik je istakao da će na toj sjednici predložiti izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva.

“Ne želim da se stekne utisak da pokušavam nekome držati lekcije ili prijetiti, ali sam legitimni predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske. Želim da Srpska bude uvažavana i da srpski narod jasno iskazuje svoje interese. Nisam spreman da radim na štetu drugih naroda i građana u BiH, ali i te kako nisam spreman da dozvolim da se prema Republici Srpskoj čini bilo kakva nepravda i ne uvažava njen stav”, naglasio je Dodik.

On je naveo da je jedini izvršni politički organ na nivou BiH Predsjedništvo i da su svi drugi organi njegova pomoćna tijela, pa tako i Savjet ministara.

“Politička odluka Bošnjaka da pokušaju napraviti Savjet ministara kao vladu u nekom dijelu je prošla. Moraju znati da to nije vlada, već pomoćno tijelo. Predsjedništvo vodi i utvrđuje politike, a drugi organi treba da ih ispunjavaju. Tu ulogu hoću da ima Predsjedništvo, ako to nije moguće onda je sve besmisleno”, izjavio je Dodik.

Izvor: Srna