Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedor danas je bila domaćin kviz-takmičenja deset prijedorskih osnovnih škola iz programa „Borba protiv mina.“ Prvo mjesto pripalo je Osnovnoj školi „Petar Kočić“, drugo ekipi „Branko Ćopić“, a treće učenicima škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Busnova.

Zoran Veselinović, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Prijedor, podsjetio je na nezavidnu statistiku po kojoj je BiH među vodećim u svijetu po broju postavljenih i neuklonjenih mina. Jedan od načina za borbu protiv toga je organizovanje ovakvih takmičenja.

– Svaki nepoznat predmet može biti neka vrsta eksplozivnih sredstava, od čega ginu naša djeca. Cilj nam je da to iskorijenimo i BIH očistimo od mina te broj žrtava svedemo na nulu. Ovo je jedan od načina da ih naučimo kako se ponašati na terenu u slučaju nailaska na minsko polje – ističe Veselinovlć.

Medu članovima žirija bio je Draško Đenadija, viši stručni sa radnik u Odsjeku za Civilnu zaštitu Gradske uprave Prijedor. Govoreći o deminiranju na području lokalne zajednice, konstatovao je da je, prije tri godine, završeno čišćenje svih rizičnih površina te da Prijedor zvanično nema minskih polja. Međutim, susreću se sa neeksplodiranim ubojnim sredstvima koja završavaju u prirodi i vodotocima, uglavnom, od strane nesavjesnih pojedinaca.

– To je trenutno primat u našem radu. Taj broj se smanjuje iz godine u godinu. U ovoj godini imali smo oko 50 izlazaka pojedinačno na lokacije gdje su primijećena neeksplodirana ubojna sredstva – rekao je Đenadija.

Ekipa Osnovne škole „Petar Kočić“ predstavljaće svoj grad na regionalnom takmičenju kojem će, takođe, domaćin biti prijedorska organizacija Crvenog krsta, 12. decembra.

D.S./Kozarski