Povratnici u Istočni Drvar, Ljiljana i Borislav Marčeta, pioniri su organske proizvodnje povrća u ovoj opštini. Osim povrća, bave se sakupljanjem ljekovitog bilja i gljiva.

Istočni Drvar jedna je od najmanje naseljenih opština u Republici Srpskoj. Istovremeno, ova lokalna zajednica ima izuzetno sačuvanu životnu sredinu, što Marčetići koriste za proizvodnju zdrave hrane. Imaju plastenik od 100 metara kvadratnih, a uzgajaju paradajz, paprike, krastavce i salatu.

“Kod mene nema da je nešto hemijski dodavano. Sve je prirodno, stajski đubar, od koprive, sastojci u koji se ulijevaju u vodu i tu dolazi do vrenja tako da oni i daju snagu”, rekao je Borislav Marčeta.

Marčete ove godine nisu imali dovoljno proizvoda za prodaju, iako kažu da su se brojni interesovali za kupovinu. Planiraju gradnju novog plastenika. Kada povećaju proizvodnju, namjeravaju da stupe u kontakt sa Udruženjem organskih proizvođača BiH da bi imali organizovan pristup tržištu. Borislav ističe da u Ustočnom Drvaru postoji i potencijal za uzgoj ljekovitog bilja.

“Mi smo i tražili da se osnuje jedna, kako bi rekao, minijaturna zadružica, koja bi imala u cilju da se nabavi jedna sušara za sušenje i ljekovitog bilja i takođe za pečurke”, dodao je on.

Opština Istočni Drvar je u Strategiji razvoja kao prioritet prepoznala poljoprivredu sa naglaskom na zdravu hranu.

“Nadam se da ćemo uspjeti da pokrenemo i proces skupljanja ljekovitog bilja, sušenja i svega onoga što ide u tome pravcu da omogućimo stanovništvu da se aktivno bavi skupljanjem ljekovitog bilja”, istakla je načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanović.

Osim organski uzgojene hrane i ljekovitog bilja, u Istočnom Drvaru ističu da je ovo područje bogato i gljivama i šumskim plodvima.

RTRS