Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojim potezima trasira put da se BiH riješi tutorstva.

– Bez obzira na kritike i napade u vezi sa potezima člana Predsjedništva iz Republike Srpske Milorada Dodika, to predstavlja put da se BiH riješi tutorstva i da njeni građani preuzmu sva rješenja u svoje ruke i budu odgovorni za njih, umjesto što ih drugih nameću, a nisu odgovorni za njih, kao što se dešavalo prethodnih godina – rekao je Čubrilović.

Govoreći o 25. novembru, koji se slavi u Federaciji BiH kao takozvani dan državnosti BiH, Čubrilović je rekao da Republika Srpska taj datum ne priznaje.

– Ukoliko želi naprijed, BiH konsenzusom mora da postigne rješenja koja će biti na zadovoljstvo sve tri naroda, a ako toga nema, BiH će da tavori kao prethodnih godina – rekao Čubrilović novinarima u Ugljeviku, gdje je danas prisustvovao obilježavanju praznika Svetog Stefana Dečanskog, slave Rudnika i Termoelektrani /RiTE/ “Ugljevik”.

On je naveo da ne očekuje nikakvu blokadu u parlamentu Srpske i ocijenio da za to nema nikakvog razloga.

– Sve se do sada kreće u rokovima kako je predviđeno zakonom i normativnim aktima i nadam se da će i konstituisanje Vijeća naroda biti na sljedećoj sjednici i da ćemo biti spremni da prihvatimo i da saslušamo ekspoze mandatara, oglasimo se o Vladi i mandataru, a zatim i o usvajanju ekonomske politike i budžeta u toku ove kalendarske godine – istakao je Čubrilović.

On je najavio da je do 28. novembra rok za dostavljanje prijedloga delegata za konstituisanje Vijeća naroda, nakon čega će biti zakazan nastavak sjednice parlamenta.

– Vijeće naroda sigurno ima svojih nedostataka, ono nije dejtonska kategorija nego jedno od nametnutih rješenja – istakao je Čubrilović i dodao da je ovo vijeće često smetnja u obavljanju poslova Narodne skupštine Republike Srpske.

On je pojasnio da se pod obaveze Vijeća naroda vrlo često podvode i neke odluke i zakoni koji nemaju veze sa zaštitom vitalnog nacionalnog interesa, zbog čega je ovo vijeće i osnovano.

“Ne spremam se za prelazak u neku drugu stranku” 

Komentarišući dešavanja u DNS, Čubrilović je rekao da se ne sprema za prelazak ni u jednu političku opciju, a da će o daljim planovima odlučivati kada odluka o isključenju iz stranke bude konačna.

Prema njegovim riječima, o tome koja će od dvije struje u DNS biti prihvaćena u vlasti Srpske odlučivaće koalicioni partneri.

Vidjeli smo kakav je odnos snaga bio u samoj Narodnoj skupštini i ja se nadam da smo mi oni koji smo na principu starog DNS, da ćemo ostati na tome i da imamo veoma visoku podršku unutar članstva – naveo je Čubrilović.

On kaže da je stranačka struja okupljena oko njega na dobrom putu da se DNS vrati svojim izvornim principima i da učestvuje u političkom i društvenom radu Republike Srpske i BiH na način kako je i do sada radio.

SRNA/RTRS