Vežbanje se savetuje svima jer je odlično za zdravlje

Znate koliko imate godine i koliko god želeli da se taj broj smanji, to je prosto neizvodljivo.

Šta je sa vašim fitnes godinama? Ovo su godine koje mogu da se povećavaju, ali i smanjuju u zavisnosti od vaših vitalnih mera. Pojam je nastao 2006. godine, a uveo ga je norvežanin Ulrik Vislof profesor fizičke psihologije koji je razvio algoritam koji nam otkriva koliko je naše telo zaista staro.

Izračunajte koliko je vaše telo staro. Foto: Pixabay.com

Evo kako možete da izračunate vaše fitnes godine, korak po korak. Ali zapamtite, šta god da uradite ne možete da promenite broj u krštenici.

Sve što trebate da uradite jeste da pratite sledeće korake. Uradite ovih nekoliko testova, dodajte godine i podelite sa 5, a onda dodajte vaš test pokretljivosti kao biste otkrili vaše fitnes godine. Ukoliko niste zadovoljni brojkom koju ste dobili, posvetite se malo vašem vežbanju pa će se situacija popraviti.

Istrčite 1,6 kilometara i merite vreme. Ukoliko ste trčali manje od 7 minuta i 20 sekundi onda imate 25 fitnes godina, manje od 8 minuta imate 45 godina, a sa manje od 8 minuta 40 sekundi imate 55 godina. Ukoliko je vaše vreme veće od 8 minuta i 40 sekundi, onda je vaše telo starije od 65 godina.

Pazite kako i koliko trčite. Foto: Pixabay.com

Možete da izmerite vaše godine i radeći sklekove. Do 28 skleka možete da uradite ako je vaše telo staro 25 godina, 21 sklek rade oni koji imaju do 35, a 16 oni sa 45 godina starosti tela. Sve ispod 11 smatra se staririm od 65 godina.

Što se tiče koordinacije, nju možete da pratite uz pomoć preskakanja vijače. Preskočite li je 50 i više puta vaše telo ima 25 fitnes godina, a za 45 se smatra da imate 35. Sa 35 preskoka imate 45 godina, sa 25 imate 55, a sa samo 10 imate 65 godina.

Pokretljivost ćete proveriti uz pomoć čučnja sa rukama iznad glave. Uzmite neki štap i stanite uspravno sa nogama razmaknutim u širini ramena. Držite štap iznad glave i radite sklekove. Pokušajte da održite vaše teko u pravilnom položaju bez naginjanja napred.

Možete da izračunate vaše fitnes godine i pomoću ovog kalkulatora, ako vam se postupak čini komplikovanim.

(Telegraf.rs/menshealth.com)