Četvrti je dan kako je Priština uvela takse od 100 odsto na prozivode iz Srbije i BiH. Iako je situacija mirna, roba ne stiže, a u Kosovskoj Mitrovici ni danas nema srpske štampe. Hrane u južnoj srpskoj pokrajini još ima dovoljno, dok zaliha lijekova ima za desetak dana.

Iako mediji prenose da su neki proizvodi, poput hljeba, poskupjeli – trgovci u Kosovskoj Mitrovici demantuju takve informacije. Kažu da robe u zalihama za sada ima dovoljno.

“Što se namirnica tiče, njih ima dovoljno. Mlijeko, jogurt i hljeb – to ništa nije poskupjelo. Sve je po staroj cijeni i dalje”, rekao je jedan od trgovaca.

Privrednici kažu da još uvijek nema povećanja cijena i da trenutno nema mjesta panici. Robe u zalihama ima za još pet ili šest dana, a dalje će se dogovorom rješavati situacija. Pozivaju državu Srbiju da pomogne srpskom narodu na Kosmetu da nastavi da živi normalno.

“Nikako nema povećanja cijena. Mi smo juče imali sastanak sa kriznim štabom, na kojem je dogovoreno da se svi stavimo na stranu naroda. Robe ima u zalihama i nema mjesta panici”, izjavio je privrednik Radoš Petrović.

Građane je, ipak, najveći strah zbog nestašice lijekova. Iako cijene nisu skočile, one najosnovnije u Kosovskoj Mitrovici gotovo je nemoguće pronaći.

Nadležni kažu da lijekova ima za desetak dana, ali ne svih. Ako se blokada ne otkloni, u tom periodu može početi njihova nestašica. Kiseonika ima za oko pet-šest dana, a moguće i manje zavisno od broja bolesnika.

“Ako Priština nastavi sa ovakvim ponašanjem, a njihovi mentori sa Zapada ih ne urazume, mogu da nastanu ozbiljni problemi u ukazivanju zdravstvene zaštite pacijentima sa celokupnog prostora Kosova i Metohije”, upozorio je direktor Zdravstenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

U međuvremenu, Milena Milojković i Miloš Ivković, koje je sinoć privela kosovska policija u selu Medregovac, pušteni su iz pritvora u Podujevu. Mediji prenose navode da su prištinske vlasti 1. novembra donijele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza.

Spisak nepoželjnih osoba dostavljen je svim policijskim punktovima na prelazima, uz napomenu da odmah budu uhapšene. Na spisku su premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić i Zorana Mihajilović, kao i sudije Ustavnog i Vrhovnog suda.

RTRS