Poznati hrvatski književnik porijeklom iz Sarajeva Miljenko Јergović smatra da su bošnjački nacionalisti odlučili da likvidiraju Hrvate kao ravnopravan narod u BiH i pretvore ih u obespravljenu manjinu iz vremena Osmanlija. “Komšiluk je zamijenjen – komšićilukom”, ističe Јergović, komentarišući izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

On navodi da je u dokumentu zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH /ZAVNOBiH/ iz 1943. godine obnovljena državnost kao cjelina koju čine Srbi, Hrvati i Muslimani, danas Bošnjaci.

Јergović na svom “Fejsbuk” profilu piše da su bošnjački nacionalisti rekli da Federacija BiH “nije i srpska i hrvatska, nego je bošnjačka i bosanska”, tobož građanska, ostavljena turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u amanet.

“Tako je počela likvidacija Hrvata iz BiH, njihovo pretvaranje u obespravljenu manjinu sa obećanim pravima kakva su manjine imale u sultanskoj Turskoj”, smatra Јergović.

On konstatuje da je njegov raniji tekst “Može li čovjek biti Bosanac?” izazvao “bijes bošnjačkih nacionalista”, od kojih je većina navodno bila građanski orjentisana, prenose hrvatski mediji.

SRNA/RTRS