Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik svakim ulaskom u zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu, u postojećoj bezbjednosnoj konstelaciji i političkoj infrastrukturi, rizikuje ličnu bezbjednost, upozorio je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Galijašević smatra da Dodik ne treba da ide u zgradu Predsjedništva u Sarajevu sve dok Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Obavještajno-bezbjednosna agencija i Agencija za istrage i zaštitu BiH “ne budu vraćene u zakonske okvire i prestanu biti organizatori specijalnih operacija uperenih protiv legitimnih funkcionera iz Republike Srpske”.

On je naglasio da u prilog ovoj njegovoj tvrdnji ide i činjenica da direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić nastoji po svaku cijenu da srpskog člana Predsjedništva BiH ostavi nezaštićenog, što pokazuje i akt kojim obavještava Dodika da nijedna policijska agencija, izuzev pripadnika Direkcije, u zgradu Predsjedništva BiH ne može da unosi oružje.

Galijašević je u izjavi za Srnu naglasio da “uklanjanje zastave Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu u kasnim večernjim časovima i postrojavanje počasne garde Oružanih snaga BiH, uprkos jasnim stavovima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, nije samo rezultat fleksibilnog tumačenja navodno utvrđenih procedura, nego izraz tvrdokorne političke prakse koja ruši temelje i suštinu, u dejtonskom Ustavu, utvrđene ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta”.

“I mnogo više i ozbiljnije od toga. Јer kada odluku predsjedavajućeg Predsjedništva može poništiti ‘domicilni’ bošnjački član Predsjedništva, onda je to i stalno prisutni državni udar i ozbiljno upozorenje Miloradu Dodiku.
Nasljeđe Alije Izetbegovića u toj zgradi je važnije i jače od dejtonskog ustava BiH”, istakao je Galijašević.

“Ko čini protokol, a ko unutrašnje obezbjeđenje u toj zgradi? Ko ulazi sa propusnicom i obavlja ‘određene’ aktivnosti u njoj? Ko tu šta radi i po čijem nalogu? To niko od nas ne zna, osim onih koji su odani Bakiru Izetbegoviću i Draganu Mektiću. Svi ljudi Bakira Izetbegovića, Dragana Mektića, Mladena Ivanića koji još radi u toj zgradi predstavljaju aktivnu prijetnja Dodiku”, tvrdi Galijašević.

On smatra da nema “čišćenja” obavještajnog i bezbjednosnog sektora u BiH od otuđenih segmenata “Ševa” i AID-a sve dok SDA ostaje u vlasti.

“SDA je zloćudni tumor na tkivu BiH. To je stranka opasnih namjera i uz podršku svojih mentora iz pojedinih ambasada u Sarajevu, biće spremna zaigrati na najopasniju kartu otvorenog sukoba sa Republikom Srpskom”, kaže Galiješević.

On je naglasio da je s toga od strateškog značaja odluka vlasti Srpske o izgradnji sjedišta Republike Srpske u Istočnom Sarajevu i kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH i to je mjesto odakle treba voditi aktivnosti Predsjedništva, bar dok je na njegovom čelu Milorad Dodik.

SRNA/RTRS