Funkcioner HDZ-a BiH Goran Opsenica, koji je u centar pažnje dospio zbog etničkog izjašnjavanja, preuzeo je mandat poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Opsenica će uprkos tome što je jasno naveo da je pripadnik hrvatskog naroda u naredne četiri godine obavljati dužnost federalnog poslanika kao pripadnik srpskog naroda.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH juče je najavila da će podnijeti krivičnu prijavu protiv službeniku Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice, u kojoj stoji da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat, piše Klix.

Ustav Federacije BiH propisuje obavezu da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH moraju biti zastupljena po najmanje četiri pripadnika svakog konstutivnog naroda. Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da se izjasnio da je Srbin, iako trenutno u Vladi HNK obnaša poziciju ministra kao Hrvat.

– S druge strane, Goran Opsenica tvrdi da nije Srbin i da on tu kandidaturu nije ovjerio, zbog čega tražimo od Tužilaštva da izvrši istragu koji službenik Grada Mostara je obavljao nesavjesno posao, izvršio zloupotrebu položaja i izvršio izbornu prevaru – naveli su iz SDP-a.

(Klix)