Bezbjednost srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika ugrožena je i naredbom direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića kojom zabranjuje da naoružani policajci Republike Srpske ulaze u zgradu Predsjedništva. Ocjena je ovo političara i stručnjaka za bezbjednost koji upozoravaju da je Vilić sličnom odlukom prije tri godine ugrozio i život predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač ističe da postoji zakonsko uporište da lica koja fizički odavno obezbjeđuju Dodika i u Sarajevu nastave da rade taj posao. Nelogično je, kaže Lukač, da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH ignoriše i zakon i Dodikovu želju da ga obezbjeđuju lica u koja ima puno povjerenje.

“Čovjek koji u skladu sa zakonom ima obezbjeđenje može da izrazi mišljenje o tome da li mu to obezbjeđenje odgovara ili ne. U ovom slučaju Direkcija ga lišava tog obezbjeđenja i pokušava da nametne ljude koje on nikada nije vidio, u koje nema povjerenje i sa kojima neće da sarađuje u smislu da im povjeri svoju sigurnost. To je apsiolutno normalna situacija”, istakao je Lukač.

Odluka Mirsada Vilića da zabrani MUP-u Srpske da obezbjeđuje srpskog člana Predsjedništva, Stašu Košarca poslanika SNSD-a u PDPS BiH, podsjeća na Vilićevu raniju odluku da i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jula 2015, uskrati mogućnost da ga štiti policija Srpske. Košarac smatra da je Vilić trebalo da bude smijenjen odmah nakon pokušaja ubistva predsjednika Srbije. Kaže da Vilićevu smjenu sve vrijeme sprečava isti centar.

“Raspolažemo informacijama da je Vilić omiljen lik u američkoj ambasadi. Rekao bih da je riječ i o rukopisu te ambasade koja definitivno ima pojačan uticaj na bezbjednosne institucije na zajedničkom nivou”, ističe Košarac.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i novoizabrani poslanik u PDPS BiH dodao je da je ovo najveći presedan u BiH pogotovo što je u noćnim satima poslato obavještenje kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Poruke koje mi u Republici Srpskoj možemo da razumijemo samo kao pokušaj stvaranja krize i incidenata gdje bi se svi fukcioneri iz Srpske, sa velikom podrškom naroda, osjećali ugroženi i bili izloženi riziku ugrožavanja života”, dodao je Stevandić.

Stevandić dodaje da je i ovim primjerom potvrđeno koliko je dobra namjera da u zajedničkim organima, u najkraćem roku, budu razriješeni kadrovi koji nemaju podršku bloka iz Republike Srpske koji je pobijedio na izborima.
Te institucije je, kaže Stevandić, potrebno pročistiti i od pripadnika nekadašnje bošnjačke obavještajne službe.

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin smatra da bi pravilna odluka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bila da više ne odlazi na prostor u kojem njegovo obezbjeđenje ne može da djeluje nesmetano.

RTRS