Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski smatra da treba voditi računa o tome da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sigurno meta, ne samo radikalnih islamista u BiH, nego i određenih centara zapadne moći, ali i istakao da je riječ o čovjeku imunom na prijetnje i ucjene.

Lazanski je izjavio Srni da su opstrukcije na koje nailazi Dodik u Sarajevu očekivane, te da vjeruje da će biti nastavljene prijetnje kojima je izložen, uključujući i prijetnju smrću.

“Da će se prijetnje nastaviti, pa nastaviće se, ali on je imun na tu vrstu pritiska i ona ne prolazi”, smatra Lazanski.

Prema njegovim riječima, Dodik je čovjek koji ne trpi ucjene i koji neće biti podložan toj vrsti prijetnji.

On smatra da Dodik kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ima puno pravo da ga štiti “njegov sistem bezbjednosti”.

“Konačno, sve ono što se događalo unazad nekoliko godina potvrđuje da on ne može da veruje bosanskim službama bezbednosti jer vidimo kako su te službe reagovale u Srebrenici prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dodik mora da ima sistem bezbednosti ljudi kojima on veruje, a koji ga godinama obezbeđuju”, rekao je Lazanski.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Srni je potvrđeno da su Dodik i članovi njegovog kabineta juče dobili prijetnje smrću.

Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH pokrenula je istragu nakon što im je prijavljeno da je Dodiku prijećeno smrću, rekao je direktor Sipe Perica Stanić.

On je naveo da su iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obaviješteni da su stigle prijetnje, te da su odmah reagovali.

SRNA/ATV