Zahtjev za korištenje „bijelog hljeba“ za sada je podnijelo 15 profesionalnih poslanika nakon što im je istekao mandat u Narodnoj skupštini RS, saznaje Srpskainfo.

Na ovaj način bivši poslanici mogu da primaju platu u narednih šest mjeseci ili dok ne nađu novi posao.

Od 53 profesionalna poslanika, čija plata iznosi oko 2.500 KM, za sada su „bijeli hljeb“ zatražili Adam Šukalo, Goran Đorđić, Miroslav Brčkalo, Cvijetin Vilotić, Zdravko Krsmanović, Zorka Andrić, Snježana Kelečević, Dragan Ristić, Bojan Vidić, Nedim Čivić, Nenad Kuzmić, Mihnet Okić, Ivana Lovrić, Jasna Lukić i Vesna Jungić.

Zanimljivo je da su se na spisku našli prvi borci u Narodnoj skupštini za ukidanje ove privilegije – Adam Šukalo i Goran Đorđić.

Međutim, Šukalo kaže da neće koristiti ovu privilegiju, već da je zahtjev Administrativnoj komisiji morao podnijeti kako bi novac u narednom periodu mogao donirati humanitarnim organizacijama.

– Novac koji ću dobiti kroz korištenja „bijelog hljeba“ doniraću u humanitarne i druge potrebe najugroženijih stanovnika. Sve ću javno objaviti kome sam uplatio pare. Pozivam svoje kolege, koje su tražile ovu privilegiju, da doniraju taj novac – kaže Šukalo

Poslanik NDP Zdravko Krsmanović rekao je da je podnio zahtjev za korištenje „bijelog hljeba“ jer nije ukinuto pravo korištenja ove privilegije.

– Zalagao sam se za ukidanje plate od šest mjeseci nakon isteka mandata, ali kako to nije učinjeno zašto bih propustio ono na šta imam pravo. Dok ne nađem novi posao, iskoristiću ovo pravo – kaže on.

Iz Narodne skupštine RS objašnjavaju da nakon konstituisanja nove Administrativne komisije poslanici iz prethodnog saziva mogu da podnesu zahtjeve za takozvani „bijeli hljeb“.

– Aministrativna komisija, po Poslovniku NS RS, donosi propise o naknadama i drugim primanjima narodnih poslanika i funkcionera, koje bira ili imenuje Narodna skupština, kao i funkcionera kojima je prestala funkcija – navode u Narodnoj skupštini.

Pojedu nekoliko stotina hiljada KM

Poslanici, delegati i aktuelni ministri koji ne obnove mandat građane RS mogli bi da koštaju nekoliko stotina hiljada maraka. Podsjećamo da opozicija tokom prošlog mandata nije uspjela u naumu da se ova privilegija ukine i da Vlada RS nije predložila set zakona koji definišu ovu oblast.

Iz prošlog saziva NS RS pravo na „bijeli hljeb“ mogu da podnesu profesionalni poslanici koji nemaju obezbijeđen posao, kao i 13 delegata u Vijeću naroda RS.

Srpskainfo