Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom sa severa Kosova i Metohije podneli su danas ostavke zbog, kako su naveli, kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba nakon odluke o uvođenju carinske stope od 100 odsto na robu iz Srbije. Time su praktično kosovski Srbi prekinuli komunikaciju sa vlastima u Prištini i organi prištinske administracije prestali su da funkcionišu ne teritoriji severa Kosova i Metohije.

– Organi albanske prištinske administracije na severu Kosova i Metohije od danas ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samopuprave po prištinsko albanskom sistemu na severu Kosova i Merohije obustavlja se. Organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati i lokalne skupštine neće se sastajati. Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačrnja svih diskriminatorskih mera Prištine – navodi se u Deklaraciji koju je novinarima u Severnoj Mitrovici pročitao predsednik Skupštine opštine Dejan Ugrešić.

TNJG_protest_kosovska_mitrovica_srbi_vesti_blic_safe_ik05

Paralelno, u Kosovskoj Mitrovici počeli su mirni protesti protiv represije Prištine.

Protest se održava ispred kancelarije Evropske unije i Euleksa u severnom delu grada.

Građani nose transparetne: “Hoćemo mir, a ne ratove”, “Ne izgladnjujete našu decu”, “EU otvori oči”, “Stop nasilju Prištine”, “Imamo pravo na hleb” i druge.

Šta je odlučeno?

Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom albanskom sistemu na severu KiM se obustavlja, organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati, a lokalne skupštine se neće sastajati, navodi se u deklaraciji koju su usvojile srpske opštine.

Ta odluka će ostati na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine.

I sudovi u ovim mestima obustavili su rad.

Blic.rs