Saradnja svih bezbjednosnih agencija u BiH mora da postoji da bi bio čuvan predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali što se tiče fizičkog obezbjeđenja, nema nikakvih problema da ga čuva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, smatra bivši zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Uroš Pena.

On kaže da je obezbjeđenje kompleksna stvar i da zakon ostavlja mogućnost dogovora.

“Riječ je o štićenoj ličnosti koja se štiti po kretanju, mjestu stanovanja i radnom mjestu. Kada je riječ o ovim obezbjeđenjima, ne smije da bude improvizacije. Činjenica je da ovu vrstu obezbjeđenja ne može vršiti jedna agencija samostalno već mora postojati saradnja. Kako će napraviti procjenu bezbjednosne situacije, ako neće koristiti podatke svih agencija u BiH?”, rekao je Pena za Euroblic.

On objašnjava da je Dodikov zahtjev da ga obezbjeđuje policija Republike Srpske sasvim legitiman budući da je već dugo štićena ličnost, pa je stekao povjerenje u neke ljude, te ističe da postoji mogućnost da to bude ispunjeno bez izmjene bilo kakvog zakona.

“Na osnovu podijeljenih uloga u sistemu, policija Srpske može to da radi, ali nikako sama. Moraju saznati od čega ga štite, a da bi to uspjeli moraju se koristiti podaci Obavještajno-bezbjednosne agencije, federalne policije, Agencije za istrage i zaštitu i ostalih. Ne zna MUP Srpske šta ko radi u Travniku i Zenici i kakve su tamo moguće bezbjednosne prijetnje”, rekao je Pena.

On ističe da je jasno da MUP Republike Srpske ne može da vrši saobraćajno obezbjeđenje u Fedaraciji BiH, ali što se tiče fizičkog, nikakav problem nije da ga čuva upravo policija Srpske, kako je sam i tražio.

Iako je fizičko obezbjeđenje srpskog člana Predsjedništva BiH glavna tema ovih dana, Pena objašnjava da to svakako nije jedino obezbjeđenje koje imaju predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH, osim fizičkog, tehničkog i saobraćajnog obezbjeđenja, postoji i operativno, protivpožarno obezbjeđenje, kao i mnoga druga”, pojasnio je Pena.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da neće odustati od toga da ga čuva policija Republike Srpske, jer, kako je rekao, neće da bude glineni golub.

Dodik je potvrdio da je na službeni mejl njegovog šefa kabineta stigao akt Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kojim ga obavještava da nijedna policijska agencija, izuzev pripadnika Direkcije, u zgradu Predsjedništva BiH ne može unositi oružje.

Akt, koji potpisuje direktor Direkcije Mirsad Vilić, stigao je poslije ponoći.

SRNA/RTRS