Iz SIPE koja je o prijetnjama obaviještena, saopštavaju da su odmah preduzete hitne i zakonom propisane mjere i radnje, kako bi što prije otkrili identitet počinioca i ostale okolnosti ovog krivičnog djela. Uz žestoku osudu, stručna i politička javnost jednoglasno poručuju da prijetnje treba da budu shvaćene ozbiljno.

Srpska trobojka u Predsjedništvu BiH nije zasmetala samo bošnjačkom članu Šefiku Džaferoviću i njegovim poslušnicima u zgradi, već očigledno i istomišljenicima izvan granica BiH.

Prijeteći telefonski poziv iz Njemačke u Kabinet srpskog člana stigao je juče potkraj radnog vremena. Uz prizemne i necivilizovane uvrede predsjedavajućem Dodiku i njegovim saradnicima zaprijećeno je i kako će ih “sve zapaliti”! O prijetnjama je obaviješten Sekretarijat Predsjedništva, a potom i SIPA.

I dok u Sekretarijatu vlada muk, iz Sipe stiže šturo i floskularno saopštenje da detalje preduzetih radnji zarad istrage ne mogu saopštiti! Da li su tražili pomoć njemačkih kolega direktor Sipe Perica Stanić tek nagovještava rečenicom da će istraga biti sprovedena u saradnji sa ostalim policijsko-bezbjednosnim agencijama u BiH i inostranstvu!

Da li je prijetnja smrću predsjedavajućem Dodiku i njegovom kompletnom Kabinetu, kulminacija već iskazane netrpeljivosti bošnjačkih zvaničnika i sarajevske javnosti!? Ili bi kulminacija tek mogla da uslijedi!? Dragomir Keserović, stručnjak za bezbjednost je jasan – prijetnje treba ozbiljno shvatiti, a navodni motiv – trobojka u zajedničkoj zgradi, ne smije nikome biti problem.

“U Ovom momentu treba izuzetno ozbiljno shvatiti te prijetnje. Poslije niza, nazovimo, incidenata i osporavanja predsjednika Dodika i njegovih legalnih i legitimnih zahtjeva oko ravnopravnog predstavljanja u Predsjedništvu, oko toga da sva tri naroda budu zaista ravnopravna u BiH, dolazi se odmah na prvim koracima do tih prijetnji”, kaže Keserović.

Prethodno, za svega osam dana, redale su se neprijatnosti kojima je srpski član i srpsko znamenje bilo izloženo! Od horske sarajevske hladne dobrodošlice, sklanjanja pod okriljem noći trobojke, pokušaja zabrane ulaska naoružanog ličnog Dodikovog obezbjeđenja u zgradu Predsjedništva….

Miroslav Lazanski tvrdi kako je Dodik svojom nepopustljivošću, postao smetnja svima koji bi od Republike Srpske da naprave kanton, a Srbe da potčine svojim malicioznim prohtjevima! Sumnja da će bh. bezbjednosne službe ovaj put, profesionalno odraditi posao, ne bez argumenata.

“Nisu istjerali na čistac ni ono što je bilo u Srebrenici sa napadom na predsjednika Vučića, imaju lijepu koordinaciju sa njemačkim službama. Predsjednik Dodik je očito smetnja mnogima, ne samo u BiH nego i na zapadu, znači treba vrlo ozbiljno shvatiti te prijetnje”, ističe Lazanski.

Puzajući sarajevski hegemonizam, i konstantan pokušaj da se od državne zajednice tri naroda napravi ekskluzivna za bošnjačku naciju u kojoj bi Srbi i Hrvati bili tek nacionalne manjine naišao je u Predsjedništvu na armiranu prepreku, stava je političkog analitičara Dragoljub Anđelković. Prijetnje smrću predsjedavajućem, kaže, svojevrstan su poziv na linč cijelog srpskog naroda.

“Sada je u jednom krugu sarajevske elite stvorena histerična atmosfera. Ona se preliva i na dio običnog naroda. Tako se rađa ekstremizam koji uistinu može da ugrozi život Dodika. Oni koji mrze Dodika, mrze ga zato što brani srpske interese. Samim tim to je simbolički poziv na linč i progon Srba”, naglasio je Anđelković.

Umjesto željenog progona, histerije i različitih prijetnji i podvala, dobiće Sarajevo nikad jasniji odgovor i kurs srpskih zvaničnika! Na Ustavu zasnovan i nikako drugačije!

“Siguran sam da će oni sa takvim podvalama ići i dalje i činti sve kako Milorad Dodik ne bi bio u Sarajevu, kako bi eventualno odustao od pozicije srpskog člana Predsjedništva BiH, što je za nas neprihvatljivo”, dodao je Staša Košarac.

Prijetnje smrću predsjedavajućem Predsjedništva zbog srpske trobojke u zgradi, pokušaj “kontrolisanog” ličnog obezbjeđenja, daleko su van granica onoga što se naziva normalna i demokratska politička borba, decidni su analitičari!

Da Sarajevo nije u potpunosti preplavljeno autizmom srbomržnje, mora to dokazati ne riječima, već djelima! A prvi ispit u aktuelnom trenutku, lociran je u zgradi Predsjedništva BiH, gdje prijetnji i ucjena nikako ne bi smjelo biti! A one koje su već upućene, trebalo bi najstrože snakcionisati za nauk svim potencijalnim!

RTRS