Zajedničku sjednicu vlada iz Tirane i Prištine mnogi vide kao korak bliže ka ostvarenju velikoalbanskih težnji. Albanija i samoproglašeno Kosovo više i ne kriju da stvaraju jednu državu, a novi stavovi albanskog premijera Edija Rame to i potvrđuju.

Predsjednik srbije Aleksandar Vučić ističe da nije srećan zbog neodgovornosti Albanaca koji odavno rade na prisajedinjenju Kosova Albaniji, dodajući da imaju samo jednu zastavu – albansku, a svi u Evropi se na to prave blesavi. Njima su SAD mama i tata, a zapadne zemlje tetke, kaže Vučić.

Albanski faktor je u službi najjačeg, u ovom slučaju Amerike i za njega ne važe evropski zakoni i vrijednosti, već samo američki interes, EU niti hoće niti može da reaguje, a neće biti iznenađenje ako za ovo što se dešava bude optužena Srbija, zato što se brani, kaže istoričar Čedomir Antić.

Velikoalbanske pretenzije ugrožavaju i stabilnost regiona, ali naš sagovornik smatra da opasna iskra neće zapaliti balkanski požar.

“Ne vjerujem. Srbija nije za rat, Makedonija i Crna Gora još manje. Mislim da oni dugoročno neće gledati ka Grčkoj, može da se desi samo da dođu u opasnost Srbi sa sjevera Kosova zato što je to još jedna karta koju nisu ispucali. Dakle, evo izbacili su ih potpuno iz kosovskog društva, stavili su carine na sjeveru, uspostavili su neku vrstu aparthejda”, dodaje Antić.

Јučerašnjim izjavama u Peći, albanski premijer Edi Rama je ubio pojam regionalne saradnje, kaže ministar Dačić i najavljuje da će na sljedećem sastanku ministara Zapadnog Balkana zatražiti da se svi izjasne o tome da li će se poštovati principi regionalne saradnje.

RTRS