U Palati Republike u toku je prva sjednica Organizacionog odbora za proslavu Dana Republike Srpske.

Sjednici prisustvuju i predsjednik RS, Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik,  predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Thumbnail

Odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH, Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda BiH. Ovaj datum se u Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

Thumbnail

U Republici Srpskoj je 25. septembra 2016. godine održan referendum o Danu Republike na kojem su građani ogromnom većinom odlučili da 9. januar i ubuduće bude obilježavan kao Dan Republike.

Thumbnail

Odluku o raspisivanju referenduma usvojila je Narodna skupština 15. jula 2016. godine kao reagovanje na spornu odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prethodne godine kada je ovaj sud, na osnovu apelacije Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike.

Thumbnail

Narodna skupština usvojila je 25. oktobra 2016. godine po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

ATV