КОСОВСКА МИTРОВИЦА, 10. ОКTОБРА /СРНА/ - У сјеверној Косовској Митровици данас је одржан протест због неспровођења Бриселског споразума, односно неоснивања заједнице српских општина /ЗСО/, са којег је, између осталог, поручено да Срби неће одустати од тога, јер ЗСО значи њихов опстанак на Косову и Метохији.

Gradonačelnici četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom sa sjevera Kosova donijeli su odluke o povlačenju sa funkcija i prekidu svih odnosa sa Prištinom zbog povećanja taksi na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, koje im ugrožava pravo na život, povratak i opstanak, te izaziva još dublju krizu u južnoj sprskoj pokrajini.

U zajedničkoj izjavi gradonačelnika Zubinog Potoka, sjeverne Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića precizirane su četiri tačke zbog kojih podnose ostavke.

Gradonačelnici u obrazloženju ističu da se ostavke podnose zbog kontinuiranog nasilja, premlaćivanja, hapšenja i pokušaja ubistva potpredsjednika Srpske liste Milana Radojičića.

Treći razlog je što vlasti samoproglašenog Kosova krše međunarodne sporazume, Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti, briselske i CEFTA sporazume, dok je četvrti – kršenje svih dogovora Beograda sa Prištinom koji bi trebalo da znače poštovanje prava Srba kao nacionalne manjine na Kosovu i Metohiji.

Za sada, iako je najavljeno, gradonačelnici preostalih šest kosovskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom sa područje Kosova i Metohije južno od Ibra nisu podnijeli ostavke kao ni trojica Srba ministara u Vladi samoproglašenog Kosova.

SRNA/RTRS