Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ počela je sa implementacijom projekta “InnoSchool”, s ciljem unapređenja sistema obrazovanja kroz modernizaciju nastavnih procesa u 13 škola u Republici Srpskoj. Na današnjem uvodom sastanku sa potencijalnim partnerima, naglašeno je da je riječ o kreiranju „alata” (serious game) pomoću kojeg će učenici učiti o preduzetnlštvu kroz interaktivni edukativni program.

-To bi trebalo da rezultira jačanjem socijalnih inovacija i preduzetničkog duha učenika srednjih škola, od pokretanja do vođenja biznisa i na kraju rezultata, odnosno poslovanja firme – rekla je Milena Gnjatović Simatović, projekt-menadžer Agencije „PREDA-PD”.

Primjeni edukativnog programa u školama, prethodiće radionice za profesore srednjih škola koji predaju preduzetništvo.

-Zahvaljujemo se Agenciji „PREDA-PD”, resornom ministarstvu i našem gradu što nam na ovaj način omogućavaju da unaprijedimo nastavni proces i zato smo vrlo rado dio ovih projekata – rekla je Vesna Pilipovlć, profesor informatike u Mašinskoj školi u Prijedoru.

Nakon instalacije ovog programa u 10 srednjih škola u RS, radiće se i na usklađivanju nastavnih planova i programa za predmet preduzetništvo, kako bi primjena edukativnog programa bila njihov sastavni dio. Grad Prijedor prepoznao je značaj razvoja preduzetnlštva na ovom području, kao unapređenja kvaliteta obrazovanja.

-Uz pomoć Agencije „PREDA-PD” mi smo kroz različite programe u posljednjih nekoliko godina uspjeli da doprinesemo modernizaciji nastave, da opremimo skoro sve kabinete u našim srednjim stručnim školama, te omogućimo kvalitetan nastavni proces. U to sve je do sada uloženo preko 600.000 KM – rekla Je Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.

Partneri na projektu su 17 organizacija iz devet evropskih država, a u RS se provodi u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS.

– Naša namjera je da nakon srednjoškolskog obrazovanja učenici budu pripremljeni ili za radni proces, nastavak školovanja ili za pokretanje samostalnog biznisa – rekla je Radmila Kocić Ćućić, pomoćnik ministra za predškolsko, školsko i srednje obrazovanje.

Projekat je flnansiran sredstvima Evropske unije, a implementiraće se do 1. avgusta 2021. godine. Vrijednost Projekta je oko 1.870.000 evra, od čega je pripadajući dio Agencije “PREDA-PD” 185.560 evra.

M.Šodić/Kozarski