Nakon gotovo trogodišnjeg sudskog procesa, Apelaciono vijeće Suda BiH u petak će saopštiti drugostepenu presudu ratnom komandantu muslimanske vojske u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću. Iz izvora bliskih bh. pravosuđu, RTRS-u je potvrđeno da će i drugostepena presuda biti oslobađajuća… Nejasno je, samo, kakvo će obrazloženje ovaj put “smisliti” sudije.

Nisu bh. sudije “progledale” kroz oči svirepo likvidiranog kolege Slobodana Ilića. Niti su obnevidjele selektivnom sarajevskom pravdom, shvatile zašto je Milutin Milošević sa transportera imaginarno “pucao” ruku zavezanih žicom. I istih takvih ruku, Mitar Savić mitraljezom, iz rova! I da li je možda Slobodan sam sebi razbio glavu?

Јer nasuprot svjedocima – očevicima likvidacija, i obdukcionim nalazima patologa, odbrana je dokazivala – kako su svi oni poginuli u borbi. I eto, dokazala – nedokazivo! “Svemoguće” bh. sudije presudu su već ispisale! I optužene zločince oslobodile! Baš kao i njihove kolege iz prvostepenog vijeća!

No, ta presuda je u žalbenom postupku, poništena zbog bitnih povreda krivičnog postupka! Ova u najavi – za eventualnu žalbu nema osnova! Srpske žrtve Podrinja skamenjene su sarajevskom nepravednom “pravdom”!

“Sramota, uz njega je stao kompletan bošnjački politički vrh, a mi se pitamo zašto i naši predstavnici u zajedničkim institucijama u prethodnom periodu nisu stali ispred ili iza porodica srpskih žrtava i s pravom se pitamo zašto u pravosuđu sjede sudije i tužioci sa imenom i prezimenom srpskim, ako ovakve presude donose”, ističe predsjednica opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca Radojka Filipović.

Јe li “nacionalni brend” u Bošnjaka – “oslobođen” još onog predizbornog dana kada je to stranačkim simpatizerima obećao Bakir Izetbegović?! Malo ranije, kada ga je ugostio u predsjedničkim odajama?! U trenutku kada je Denis Zvizdić uskliknuo kako je, podkraj rata iz vojske izbačeni “zlatni ljiljan” naprasno postao “najvažniji građanin BiH”!

Kada su džamijski odbori – vjernicima izdavali naredbe da ih desetine, svakog ročišta, od bh. pravosuđa nekažnjeno, pozornicu “prave”. Ili možda kada su prijetnje postale svakodnevica sudskog procesa, a prljavi novac kriminalnih krugova kojima presuđeni zelenaš Orić i sam pripada, postao platežno sredstvo za ućutkivanje i za obolijevanje od “amnezije”! I kad god da je “presuda” pisana, u petak će biti saopštena.

“Očigledno je da nekima nije potrebna pravda ovdje u BiH. Očigledno da neki žele da provode određene politike, upravo preko tih pravosudnih institucija. Imajući u vidu sve činjenice, sve dokaze koji su izneseni u postupku, pa koji su ponovo izneseni u ponovljenom postupku, su sasvim dovoljni da Orić bude presuđen”, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Odbrana u ponovljenom postupku nije predložila ni jednog novog svjedoka. Јeste zato bh. pravosuđe, nakon šest godina neopravdanog čekanja, ponovo i ne slučajno, baš prije koji dan obnovilo istragu u predmetu Dobrovoljačka. Uistinu, broj osumnjičenih smanjen je sa 15 na tek pet.

Ali svejedno, poznavaoci pravosudnih neprilika tvrde, pokušaj je to da se bar malo umiri javnost u Srpskoj. A ona, kao i zvaničnici, povjerenje u sarajevsku pravdu odavno je izgubila.

“Zato što su iskustva iz svih prethodnih godina pokazivala da tamo ne postoji i ne stanuje na pravi način pravda i sve ono što treba da odrade takve institucije. Zato sam nepovjerljiva”, kaže predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kakvim će ovaj put, “fantomskim” dokazima sudije “polirati” biografiju “podrinjskog Cace” i njegovog vjernog pratioca u zločinu, na odgovor javnost neće dugo čekati! U toj pravosudnoj kataklizmi, prema našim saznanjima, neće učestvovati sva tri člana sudskog Vijeća! No slaba utjeha za 2.600 srpskih žrtava samo srednjeg Podrinja, po kojem je Orić sa svojom hordom, nekažnjene zločine činio!

RTRS