Više hiljada Srba u Kosovskoj Mitrovici i danas je protestovalo zbog odluke Prištine da poveća takse na 100 odsto, na robu iz Srbije. Zvanični Beograd poručio je da će se Srbi vratiti u institucije u Prištini, čim budu ukinute drakonske mjere. NATO je Prištini zaprijetio izolacijom.

Nemamo lijekove! Biju nas i terorišu! Imamo pravo na hljeb! Noseći transparente, tačno u podne, više hiljada Srba okupilo se ispred sjedišta Euleksa i Evropske unije, tražeći da Priština ukine takse.

Ni sedmi dan nisu dopremljeni hrana i lijekovi, a ni štampa. Sve je manje zaliha kiseonika za bebe.

“Svi naši građani mogu da budu mirni, da znaju da će dobiti pomoć u zdravstvenim institucijama, zaliha ima, ali i to ima rok trajanja. Ako se to nastavi, ući ćemo u ozbiljan problem”, rekao je ministar zdravlja Republike Srbije Zlatibor Lončar.

Čim Priština ukine mjere, Srbi će se vratiti u institucije, poručuje Marko Đurić. Iako je jasno da je djelovanje Prištine izazivanje ratnog požara, Srbi su mirno reagovali. Poziva ih da to čine i ubuduće.

“Da ne žure sa daljim koracima napuštanja institucija, da čekamo da međunarodna zajednica, kao što je trebalo da reaguje prije 15 dana, da konačno reaguje”, naglašava direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Dok NATO Kosovu prijeti izolacijom, zbog taksi na srpsku robu, Albanci traže ujedinjenje Mitrovice. Gradonačelnik južnog dijela Agim Bahtiri traži ukidanje odluke o podjeli grada na dvije opštine.

“To su zastrašujuće poruke… Pet i po godina oni ne poštuju ono što je dogovoreno”, rekao je zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

I dok Srbi poštuju Briselski sporazum, iz međunarodne zajednice nema osude što se na teritoriji samoproglašenog Kosova obilježava Dan albanske zastave.

“I pošto se ne oglašavaju, ja ću predložiti Dan srpske zastave koji bi slavili Srbi u Banjaluci, u Hrvatskoj, Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, kao što Albanci na Kosmetu, Bujanovcu i Preševu slave albanski državni praznik – Dan zastave. Vidjećemo da li će neko reći da je to sasvim legitimno”, kaže šef diplomatije Republike Srbije Ivica Dačić.

Istovremeno, nastavljaju se i napadi na imovinu Srba i Srpske pravoslavne crkve u opštini Novo Brdo, a na meti su bila i sela Gornji Kusac i Stanišor.

RTRS