3 bizarne stvari koje se dešavaju u vašem telu svaki put kada se svađate sa partnerom

Kažu da svađa osvežava vezu, ali to ne znači da vaše telo ne trpi posledice

Da li ste ikada osetili da će vam srce iskočiti iz grudi kada se posvađate sa partnerom? E, pa to vaše telo reaguje na ono što se  dešava i nikako to ne treba da zanemarite.

Svađa sa partnerom može da osveži vaš odnos, ali samo ako je konstruktivna. To znači da ste oboje spremni da s vremena na vreme spustite loptu i da umirite ton razgovora.

Međutim, ako bolje razmislite, posle većine svađa sa osobom koju volite osećate se iscrpljeno. Najčešće su vam usta suva, srce vam ubrzano lupa, ne možete da kontrolišete misli, prekomerno se znojite i slično.

Postoje tri ključne stvri koje se dešavaju u vašem organizmu kada se posvađate sa partnerom.

Um iznad tela

Ova fraza nije bezveze tu. Kada se posvađate sa partnerom to vam je isto kao da trčite maraton. Tokom naporne fizičke aktivnosti sigurno možete da uvidite da vaš um misli da može još, ali vas ruke i noge izdaju. Isto to se dešava i za vreme svađe.

Povišena anksioznost dovodi do fizičke blokade, kada vaše telo ne reaguje iako imate šta da kažete. Vaša amigdala, koja je odgovorna za osećanja počinje potpuno da divlja. Umesto da nastavite raspravu vi ste u tom trenutku jedino sposobni da osećate i to strah, strepnju, trnce duž celog tela, ukočenost ili drhtavicu. U vašem telu je tada toliko stresa da vaš um nadvladava telo i šalje mu nepotrebne fizičke nadražaje.

Kada ste anksiozni, srce vam kuca jače, ali vam vitalni organi ne dobijaju dovoljno krvi, jer sve ide u mozak. Zbog toga vam trnu ruke i noge, a ponekad i jezik.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Bori se ili odustani

Sledeća faza koja nastupa je potpuni kolaps vašeg tela. U umu vam se smenjuju informacije, ali ste vi toliko mirni da to izgleda kao dijametralno suprotna reakcija od one koju očekuje vaš partner.

Vaše telo je odustalo i rešilo da pobegne od situacije iako biste se vi još uvek borili. Nije na odmet znati da se ovde ne radi o prihvatljivom miru u organizmu, koji je zdrav za vaše telo. Reč je o otporu koji telo pruža da bi ostalo živo. Bukvalno beži od svađe.

Nije retko da vas naglo obuzme melanholija i da se neočekivano bacite partneru u naručje, jer vam u toj situaciji može pomoći samo dodir.

Foto-ilustracija: Profimedia / Disbalans hormona može biti uzrok depresije

Prevazilaženje panike

Tokom anksioznog napada uvek vam preti rizik od panike. To je osećaj koji ne želite da doživite i vaše telo to zna.

Tokom svađe osećate mnogo burnije emocije nego što je uobičajeno i u jednom trenutku vam telo govori da će pući. Tada je najbolje napraviti bar dvadesetominutnu pauzu da ne bi došlo do napada panike. Ako ga i doživite, ne zaboravite da nećete umreti, da je to prolazno. Da, nećete moći da udahnete duboko, srce će vam brzo lupati, osećaćete ogromnu malaksalost, imaćete zamućen vid i slično.

Ipak, češće se desi da vaše telo prevaziđe paniku tako što uzme mali odmor, tokom kojeg je i čaša vode dovoljna da se fokus promeni i onda možete sve ispočetka.

(Telegraf.rs / yourtango.com)

 

Preporuka

Da li ste zaista empatični, ili samo mislite da je...
views 20
Pravo je vreme da proverite! Prirodni umetnici Empatične osobe po prirodi stvari privlači umetnost. Vrlo su kreativne i umetnost im omogućava da...
Kako izgleda stvarno majčinstvo – ove ilustr...
views 46
Majčinstvo je nemoguće opisati, jer jednostavno to morate preživeti. Biti mama je kao super heroina za koju ništa nije nemoguće. Pogled...
Retrogradni Merkur kreće napred, a Venera je u Ško...
views 43
U večernjim satima, 6.decembra Merkur kreće napred. Astrolozi na to kažu sledeće. Verujem da će doći i do pomaka u vašim životima, samim tim što će...
ŠTA ŽENE ŽELE Idealnom muškarcu za brak porodica j...
views 33
U pokušaju da dođu do odgovora na pitanje šta žene zaista žele od muškarca s kojim odluče provesti svoj život, stručnjaci iz Belgije proveli su istraž...
Objavila je iskreni post i isprozivala sve roditel...
views 49
Moje djetinjstvo trajalo je sedamdesetih i osamdesetih... Mama, tata, pet godina stariji brat i ja. Ne sećam se da su se roditelji igrali sa mnom. ...
Kako motivisati djecu da se pozitivno ponašaju
views 33
Studija je pokazala da roditelji koji su prakticirali stil ignoriranja i uskraćivanja pažnje u odgoju, kod djece uzrokuje manjak motivacije Općepri...