Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj nije sam napisao “autorski tekst” u “Vašington postu”, u kom je naveo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz podršku Rusije nudi Kosovu nezavisnost u zamjenu za dio teritorije, jer olovka nije oruđe sa kojim se on najbolje služi.

“To mu je neko napisao. On je vodio OVK i ubijao ljude. Na slobodi je zbog nedostatka živih svedoka, koje je u međuvremenu pobio. Sad izmišlja razloge da pravda situaciju u kojoj se nalazi, a to je da su Albanci upali u živi pesak i što više vreme teče i što više izjava daju, to sve više tonu”, rekao je Dačić za Televiziju “Prva”.

Na pitanje da prokomentariše intervju koji je takođe za američki medij dao predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači u kojem je rekao da nema sporazuma između Srbije i Kosova bez definisanja granica, Dačić je rekao da kod Srba postoji dilema da li su Tači i Haradinaj zaista u sukobu ili je to igra.

“Ima informacija da su Tačijevi ubedili Haradinaja da uvede takse od 100 odsto, a on je navodno hteo samo 30 odsto”, rekao je Dačić i ponovio da Srbija ne želi da zaoštrava situaciju.

Govoreći o današnjem sastanku predstavnika Srpske liste i predsjednika Srbije, ali i o tome koji su sljedeći potezi Srbije, Dačić je rekao da Beograd čeka da vidi “koliko će ova terapija trajati”.

“Dijagnoza je teška, za toliko treba lek da deluje. Teško da će oni tako lako i promeniti odluku. Oni su ustvari stavili nogu u vrata s željom da zauzmu novi politički prostor – evo, odavde da krenemo, od sada su takse 100 odsto. To su sve blefovi i to im neće proći”, rekao je Dačić.

SRNA/RTRS