U Prijedoru Je danas prezentovan projekat „Pro-budućnost”. povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost, koji se provodi u 70 opština i gradova u Bosni i Hercegovini. Cilj je, u kontaktu s mladim ljudima, NVO sektorom, vjerskim zajednicama, političkim liderima, brojnim udruženjima, zajednički doprinijeti boljem razumijevanju građana u Bosni i Hercegovini. Majda Behrem Stojanov, direktorica USAlD-ovog projekta “Pro-budućnost” kaže da je „Javno govorenje” organizovano u saradnji s Gradom Prijedorom.

Ova aktivnost, kako je istakla, na najdirektniji način približiva priču o patnjama žrtava rata, budi empatiju kako bi iz drugačije perspektive počeli razmišljati o budućnosti BiH. U kontekstu “Moja priča”, danas su svoja iskustva žrtava rata podijelili Goran Dragojević, Zijad Đačić i Krešo Primorac. Za sve su imali poruku: mir je zajedničko dobro koje biramo zajedno. Domaćin javnog skupa bila je Gradska uprava u čije je ime prisutne pozdravio Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

USAlD-ov projekat implementira CRS s partnerima: „Karitasom” BiH, Institutom za mlade “Kult”. Helsinškim parlamentom građana iz Banjaluke, Nansen dijalog centrom iz Mostara, Međureligijskim vijećem BIH… Prijedor je u ovaj projekat uključen od 2013. godine.

M.Z./Kozarski