Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su kasno sinoć rezoluciju kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, proglašavaju ništavnim.

Za rezoluciju je glasao 61 poslanik, 46 je bilo za, 15 protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Rezoluciju su podržali poslanici parlamentarne većine, Socijaldemokratske partije i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Protiv su bili poslanici Demokratskog fronta, kao i Goran Danilović i Goran Radonjić iz Posebnog kluba poslanika.

U rezoluciji se, između ostalog, navodi da je, prije, za vrijeme i poslije Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine.

Ističe se i da Podgorička skupština nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

Navodi se da je nelegalnost Podgoričke skupštine, odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno-pravni osnov za ništavost svih njenih odiuka.

Ocjenjuje se da je Podgorička skupština bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori, poznatija kao Podgorička skupština, bila je narodno predstavništvo Crne Gore nakon Prvog svjetskog rata.

Njena najpoznatija odluka iz 1918. godine je bila zbacivanje kralja koji je bio u izgnanstvu od 1916. Nikole Prvog Petrovića i njegove dinastije Petrović-Njegoš u korist dinastije Karađorđević.

Odluka Podgoričke skupštine od 26. novembra o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom bila je uvod u proglašenje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra u Beogradu.

Crna Gora i Srbija bile su u raznim oblicima zajedničke države 88 godina, odnosno sve do referendum 21. maja 2006. godine, na kojem je izglasana crnogorska nezavisnost.

Podsjećamo, nakon skupštinskog zasjedanja, policija Crne Gore uhapsila je poslanika Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića. Nakon toga, Viši sud je odredio pritvor i drugom poslaniku DF-a milanu Kneževiću.

U videu pogledajte govor Medojevića o pomenutoj rezoluciji:

SRNA/RTRS