Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović još nije odgovorila na pismo u kojem je još prije mjesec dana upozorena na alarmantno širenje revizionizma i veličanje ustaštva u hrvatskom društvu.

Poslanici u Saboru Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, predsjednik Јevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus i predsjednik antifašista Hrvatske Franjo Habulin u pismu su stavili akcenat na knjigu “Sluga domovine” o veličanju ustaškog koljača i komandanta logora Јasenovac Maksa Luburića, te ukazali da je revizionizam sve izraženiji, kao i da zabrinjava što, osim Katoličke crkve i pojedinih jedinica lokalne samouprave, u tome učestvuju i “braniteljska udruženja”.

“Umanjuje se broj žrtava i negira se da su ti zločini počinjeni u NDH kao i da je sama NDH zasnovana na rasnim zakonima. Umjesto da predsjednica, Vlada, Sabor, sudovi i policija osude takve događaje, njihovi predstavnici i sami znaju učestvovati u njima”, navedeno je u pismu.

U pismu se napominje da su Austrija i Njemačka učinile sve da se tako nešto ne događa i zatražili da se bezrezervno osudi širenje mržnje prema žrtvama i širenje neistine o NDH, pišu “Večernje novosti”.

Maks Luburić, kojeg autor knjige Vlado Vladić predstavlja kao “generala Drinjanina i hrvatskog viteza” spada u red najkrvavijih ustaških zločinaca, a jedinice kojim je komandovao izvršile su brojne zločine.

Luburić je bio komandant svih logora u NDH, a iz Hrvatske je pobjegao i ubijen u atentatu u Španiji.

Najavljeno je da će knjiga “Sluga domovine” biti predstavljena u nekoliko crkava u Hrvatskoj, iako je Luburićev sin odbio da sarađuje na pisanju knjige, poručivši autoru da ga je stid zbog zločina u Јasenovcu.

SRNA/RTRS