Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović rekao je danas, na protestu zdravstvenih radnika u Kosovskoj Mitrovici, da je još prije mjesec dana tražena saglasnost za kiseonik, koja još nije dobijena, kao ni saglasnost za sanitetski materijal.

Ivanović je rekao da Srbi traže slobodu, da žive i rade mirno, da mogu da se liječe.

Protest je zakazan kako bi se ukazalo na katastrofalne posljedice odluke Prištine o taksama na proizvode iz centralne Srbije, što je blokiralo dopremanje lijekova i sanitetskog materijala iz centralne Srbije na KiM.

Ivanović je rekao da je situacija teška, možda, kaže, i nikad teža i neizvjesnija, jer se ovog puta vrši i institucionalno nasilje nad Srbima, a može se, ističe, riješavati samo jedinstvom i slogom.

Poručio je da se Srbi na KiM bore mirno, demokratski, civilizovano.

Kako je rekao, bolnica u Kosovskoj Mitrovici je već jednom bila “odbranjena” i ostala je bastion, u kojem se svi pacijenti liječe i mogu da dobiju zdravstvenu zaštitu.

“Stvari su jasne, mi tražimo slobodu, hoćemo mirno da živimo, radimo, da možemo da liječimo ljude”, rekao je on.

Dragan Džajić, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela (foto: I. Radulović)

Dragan Džajić, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela (foto: I. Radulović)

Okupljenim građanima sa govornice se obratila i direktorica Doma zdravlja Kosovska Mitrovica Miljana Nikolić koja je poslala poruku Prištini.

“Možete da nam uzmete hranu, lijekove i sigurnost, ali ne možete da nam uzmete ljubav prema Kosovu i Metohiji i nikada ne možete da nam uzmete našu istoriju u kojoj jasno piše Kosovo je dio Srbije”, rekla je Nikolićeva.

Srbima sa Kosmeta danas su podršku pružili i predstavnici FK Crvena zvezda Dragan Džajić, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela koji se nalaze u posjeti Kosovskoj Mitrovici.

Agencije