Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je Srni da oslobađajuća presuda Suda BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za evidentne ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom predstavlja zločin nad pravdom i zdravim razumom. 

Kovačević je ocijenio da je evidentno da je Sud BiH preuzeo identičnu matricu od Haškog tribunala.

“U budućim pokoljenjima srpskog naroda će za nekog ko je potpuno pristrasan i neobjektivan govoriti da je objektivan kao Haški tribunal i Sud BiH. Sve ovo u potpunosti potvrđuje nepovjerenje Republike Srpske u neustavne pravosudne institucije BiH. Srpska će na to imati adekvatan odgovor”, naglasio je Kovačević.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je danas prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Ispred zgrade Suda BiH brojne pristalice Orića aplauzima su pozdravile oslobađajuću presudu, uzvikujući “Alahu ekber” i ističući ratne zastave.

SRNA/Srpskainfo