Nedostatak prostora u Dječijem vrtiću „Radost“ iz Prijedora dugogodišnji je problem, te svake godine ostane najmanje 50 neupisanih mališana u ovu predškolsku ustanovu.

Član Savjeta roditelja u ovom vrtiću Bojana Inđić ističe da se roditelji ne žale na uslove smještaja u kojima borave djeca, već na nedostatak prostora.

– Ima roditelja koji upišu drugo dijete na listu pa čekaju po jednu ili dvije godine da bi oni pošli u vrtić. Potreban je odgovarajući smještaj sa više prostora, jer vrtić nije samo mjesto za čuvanje djece. On je bitan za njihovu socijalizaciju i dalji razvoj – ističe Inđićeva.

Dodaje da su, uprkos ograničenom prostoru, vaspitači veoma kreativni, te da redovno dobijaju i pohvale roditelja.

Direktorka Dječijeg vrtića „Radost“ Gordana Jekić kaže za Srpskainfo da i ove godine, na konkursu za upis, za 100 prijavljenih mališana nije bilo mjesta.

– Po Zakonu o predškolskom obrazovanju, uz saglasnost osnivača ustanove grada Prijedora, možemo još 20 odsto preko te zakonske norme upisati. To smo iskoristili i upisali smo 20 odsto u svakoj grupi – kaže Jekićeva.

Navodi da ih je zato ostalo 50 neupisanih. Ona objašnjava da u pojedinim grupama ima i po 30 mališana, koje čuva jedna vaspitačica.

– Svaka grupa ima dvije vaspitačice, koje rade u smjenama. Dok su obje u smjeni to je za vrijeme spavanja i ručka, što znači da su praktično same. Naš najveći strah je da će se djeci nešto desiti –  ističe Jekićeva.

Dodaje da se vaspitači uspješno snalaze sa velikim brojem djece, dok mališani brzo prihvataju pravila ponašanja koja su bitna za njihovu bezbjednost.

Jekićeva smatra da je najbolje riješenje gradnja novog objekta u kome bi boravila sva djeca sa područja grada, uključujući i one iz objekata na Urjama i Pećanima, dok bi vrtići u udaljenim mjestima, Kozarcu i Omarskoj, i dalje radili.

Foto Bojana Majstorović/RAS Srbija

 

– Centralni objekat je u lošem stanju, jer je izgrađen 1970. godine. Nešto je prostorija ozidano, nešto je montažno, dograđivano je nekoliko puta, a instalacije su u jako lošem stanju. Stalno nešto krpimo – kaže ona.

O ovom problemu raspravljali su i odbornici na posljednjoj sjednici Skupštine grada Prijedora na kojoj je bio i redovni godišnji izvještaj o radu Dječijeg vrtića „Radost“.

Odbornica SDS Jovana Panić rekla je da je ovo već treći izvještaj o vrtiću u njenom mandatu, te da su svi isti.

– Ništa se nije promjenilo, samo par stavki koje su urađene tokom prošle godine. Od dva miliona KM, koja se daju za vrtić iz budžeta grada, čak 70 odsto se utroši na plate zaposlenih. Zanima me da li Odjeljenje za društvene djelatnosti planira da riješi probleme vrtića – upitala je Panićeva i predložila da ako u gradskoj kasi nema para za ovu ustanovu da se pronađe donator.

– Predlažem i da se mi, odbornici, odreknemo dijela naknada na nekoliko mjeseci kako bi skupili novac za rješavanje problema, kao što je uređenje prilazne staze prema vrtiću u Omarskoj – istakla je Panićeva.

Foto: Srna

Odbornik DNS Brane Radanović smatra da se treba na području Prijedora treba otvoriti jedan vrtić u kojem će biti smještena sva djeca, dok njegov kolega Goran Predojević kaže je da ne postoji u okruženju nijedan vrtić u kojem su smještena sva djeca.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naveo je da će u gradskoj upravi sagledati sve probleme i da će biti riješavani.

– Razmišljaćemo da gradimo novi vrtić za svu djecu – rekao je on.

Postavljen videonadzor

U centralnom objektu vrtića „Radost“ ove godine postavljen je videonadzor. Kamere snimaju sve prostorije, ali i dvorište vrtića. Jekićeva kaže da bi videonadzor trebalo da bude postavljen i u objektima na Urijama i Pećanima. U šest objekata vrtića „Radost“ upisano je 448 djece.

Srpskainfo