Veoma je bitno da znate funkciju hormona u svom telu jer oni daju odgovore na mnoga pitanja…

Hormoni imaju ulogu kurira u telu, osiguravaju komunikaciju između ćelija i organa. Odgovorni su za energiju, seksualnu snagu, mladalački izgled, kontrolu telesne težine, oporavak od svakodnevnog stresa i telesne aktivnosti. Neravnoteža i nedostatak dovode do umora, poremećaja spavanja, seksualne disfunkcije, depresije, smanjene imunološke funkcije, hroničnih i degenerativnih bolesti. Disbalans tzv. ženskih hormona mogu uzrokovati neplodnost, probleme s menstruacijom, PMS i policistične jajnike.

Estrogen

Tri glavna estrogena su estradiol, estriol i estron. Od prve menstruacije do menopauze glavni hormon je estradiol, a u menopauzi u telu je više estrona. Najjači estrogenski učinak ima estradiol (12 puta jači od estradiola, a 80 puta od estriola) zbog čega se smatra glavnim estrogenom. Kod žena se estrogen proizvodi u jajnicima, folikuli oko jajovoda, nadbubrežnoj žlezdi. Odgovoran je za libido, ali utiče i na imunitet. On telu šalje signale rasta pa je tako odgovoran za rast dojki i kostiju. Povećana količina ovog hormona može pogoršati simptome PMS-a, povećati rizik od raka dojke i izazvati probleme s plodnošću. Manjak estrogena može uticati na pojavu osteoporoze, neregularnog menstrualnog ciklusa, umora i nesanice. Estrogen i progesteron se međusobno nadopunjuju i grubo bi se moglo reći da estrogen uzrokuje rast ćelija, dok progesteron drži taj rast pod kontrolom.

Pozitivni uticaj estrogena na telo:

– podržava rast i funkcije materice, stvarajući posteljicu pripremajući je za trudnoću

– razvija ženske reproduktivne organe i sekundarna polna obeležja kao što su grudi i stidne dlačice

– održava menstrualni ciklus

– stimuliše rast ćelija

– poboljšava gustinu kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze

– povoljno deluje na količinu holesterola i masnoća u krvi

– podstiče stvaranje kolagena i time povećava elastičnost kože

– podstiče rast i bujnost kose

– poboljšava mentalno zdravlje

– reguliše raspodelu masti na telu i utiče na metabolizam masti i ugljenih hidrata

– štiti od isušivanja i smanjuje učestalost infekcija donjeg dela mokraćnog sistema

– povoljno deluje na libido

Negativni učinci estrogena na telo:

– doprinosi nakupljanju masnoće u telu, zadržava vodu i so, ometa kontrolu šećera u krvi, može uzrokovati rak dojke, povećava rizik od depresije i rizik za glavobolju.

Prva Srpska TV